Odličan kvalitet malina iz Podrinja, ali umanjen rod

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Odličan kvalitet malina iz Podrinja, ali umanjen rod

Broj uzgajivača stalno raste, jer se sve više domaćinstava odlučuje da uzgaja malinu i kupinu pošto su tu prihodi znatni i sigurni.

07.07.2015. 15:32 / Izvor: SRNA

Predsjednik Udruženja malinara "Vilamet" Ljubiša Alempić ističe da su prinosi ovog voća bolji nego prošle godine i da se kreću prosječno od 850 do 900 kilograma po dunumu.

On očekuje da će na području opština Bratunac, Srebrenica i Milići, čije malinare okuplja "Vilamet", biti proizvedeno više od 2.000 tona maline i kupine.

Prema njegovim riječima, akontativna cijena maline je 3,25 KM po kilogramu, potražnja je velika, a plasman siguran.

Alempić kaže za Srnu da uzgajivači očekuju da konačna cijena na kraju sezone berbe bude bolja nego prošle godine i da iznosi oko 4 KM po kilogramu.

On procjenjuje da je kvalitet roda odličan, ali da su indirektne štete od prošlogodišnjih poplava i velika vlažnost zemljišta na nekim parcelama uticali na umanjenje prinosa maline.

Niko, pa ni Udruženje "Vilamet", čije je sjedište u Bratuncu, nema pouzdane podatke kolike su površine pod zasadima maline i kupine. Procjenjuje se da je pod zasadima oko 200 hektara, ali da se te površine značajno povećavaju.

Alempić navodi da je proljetos zasađeno oko 50 hektara malinom i kupinom, zahvaljujući pomoći koju pružaju Japanska agencija za međunarodni razvoj, Opština Bratunac, UNDP i još neki donatori.

Ta pomoć ogleda se u besplatnoj podjeli sadnica, kao i obezbjeđivanju sistema za navodnjavanje, edukacijama uzgajivača i drugim podsticajima.

Oko 350 uzgajivača u bratunačkoj opštini u posljednjoj godini dobilo je i zasadilo po 1.200 sadnica maline ili kupine, a novi zasadi podizani su i u milićkoj i srebreničkoj opštini.

Broj uzgajivača stalno raste jer se sve više domaćinstava odlučuje da uzgaja malinu i kupinu pošto su tu prihodi znatni i sigurni.

Mnogi uzgajivači se udružuju i grade hladnjače za skladištenje kako bi malinu i kupinu prodavali onda kada je najbolja cijena na svjetskom tržištu.

Alempić ukazuje na problem sušenja zasada maline na površinama koje su bile zahvaćene poplavama. Ekspanzija širenja i povećanja broja zasada maline i kupine u srednjem Podrinju pokazaće prave rezultate za pet godina.

"Zajednički cilj ovih opština, udruženja i uzgajivača jeste da do tada imamo zasade koji će davati ukupan prinos veći od 5.000 tona maline i kupine", napominje on.

Uzgajivač maline iz bratunačkog naselja Podgradac Goran Ostojić kaže da se njegova porodica bavi malinarstvom 30 godina i da očekuje bolju sezonu nego prošle godine, kada je, uz podsticaje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, ostvario prihod od 7.000 KM po dunumu.

On tvrdi da je uzgoj maline i kupine trenutno najperspektivnija djelatnost na ovom području.

Ostojić ističe da je od otkupljivača, kao i većina uzgajivača, dobio dio sredstava kao avans za izvođenje radova u malinjacima. Veći dio sredstava naplati u toku berbe i isporuke maline, a manji po završetku berbe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti