Turistička karavana s ciljem edukacije za turizam i srodne djelatnosti

28.07.2015. 13:22 / Izvor: Akta.ba
Turistička karavana s ciljem edukacije za turizam i srodne djelatnosti

Dogovorena konkretizacija za utemeljenje transdinarskog klastera kao poveznica agroturističkih klastera Delmatincro u RH i Narenta u BiH, a mjesta na "vrhu i među dinarskim gorjem" bolje turistički povežu.

Središta starih srednjovjekovnih župa Rastoke- Vrgorac  i Broćna- Međugorje, bili su domaćini Okruglog stola KAlstersko organiziranje i brandiranje DMO-destinacijske menadžment organizacije/reciptivne turističke destinacija, koja je održana 17. i 18.07.2015. Uz predstavnike lokalnih poduzetnika i turističkih djelatnika, skupu "karavanskog tipa" nazočili su i predstavnici Akademske zajednice iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, te studenti i potencijalni aplikanti za diplomski i postdiplomski studij Menadžmenta za turizam i ugostiteljstvo kao i zainteresirani za cjeloživotno obrazovanje iz turizma i srodnih djelatnosti.

U tom smjeru se i odvijala konstruktivna rasprava o "ulozi čovjeka kao najvažnijeg turističkog i poduzetničkog resursa", kao spiritus movensa cijelog procesa te klasterskom(grozdovskom) umrežavanju i integralnom povezivanju svih čimbenika održivog razvoja.

Kako  i nova zakonska rješenja o ustroju turističkih zajednica i promicanju turizma u R Hrvatskoj, a slično se predviđa i u BiH, idu u pravcu utemeljenja DMO - destinacijskih menadžment organizacija kao privatno javnog partnerstva to je ovaj skup izazvao i stanovit interes lokalnog političkog establišmenta, posebno u svjetlu predizborne kampanje za predstojeće izbore te međugraničnu suradnju za zajedničku aplikaciju na fondove EU u rješavanju kapitalnih investicija od regionalnog interesa ali i vitalnog interesa ovdašnjeg pučanstva.

Bilo je i zanimljivih rasprava na temu "neprirodne granice srcem Dinarida" koju su uvijek krojili okupatori ali i sadašnja pozicija gdje "RH s EU armirano-betonskim granicama odvaja najvitalniji dio regije koja je oduvjek pripadala europskoj civilizaciji i uljudbi..."

Kao primjer je navedena i balada o Hasanaginici, zasigurno najznačajniji potencijalni turistički brand, kojeg treba znalački definirat, marketinški iskomunicirat i vrijednosno valorizirat na europskom tržištu koju su prije više stoljeća prpoznali znameniti putopisac A.Fortis, a preveo velikan njemačke i svjetske književnosti J.W. Goethe.

Na koncu je dogovorena i konkretizacija za utemeljenje transdinarskog klastera kao poveznica agroturističkih klastera Delmatincro u RH i Narenta u BiH, a mjesta na "vrhu i među dinarskim gorjem" bolje turistički povežu.

Inače, skup su uvelićali prof. Mijo Perić, suradnik Academy bencot i UT, glavni konzultanta za formiranje Međunarodnog centra za svrhovitu edukaciju kadrova u turizmu i srodnim djelatnostima, Marinko Brkić,utemeljitelj Academy Bencot i koordinator studija Menadžment  turizma i ugostiteljstva FMPE- Univerziteta Travnik, koji su bili i moderatori skupa u etno seli Kokorići.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti