Novi konkursi u javnom sektoru i pored najavljenih rezova

19.08.2015. 09:14 / Izvor: Nezavisne novine
Novi konkursi u javnom sektoru i pored najavljenih rezova

Bez obzira na ranije najave iz Vlade da će smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru, iz Agencije za državnu upravu poručuju da se radi o velikom broju radnih mjesta.

Republici Srpskoj potrebno je desetine radnika - mahom u državnoj upravi. U Službenom glasniku Srpske osvanuli su brojni konkursi za upražnjena radna mjesta. Javnom sektoru su potrebni direktori, pomoćnici ministara, interni revizori, sekretari, stručni saradnici.

Bez obzira na ranije najave iz Vlade da će smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru, iz Agencije za državnu upravu poručuju da se radi o velikom broju radnih mjesta.

"Od početka ove godine nije bilo mnogo konkursa. Treba voditi računa da ima veliki broj mjesta za državne službenike kojima ističe mandat i svakih pet godina treba obnoviti mandate. Veliki broj ljudi odlazi u penziju ili na druga radna mjesta, pa ih treba obnoviti, odnosno primiti nove ljude", izjavio je Aleksandar Radeta, direktor Agencije za državnu upravu RS.

Bez obzira na to da li se radi o obnavljaju mandata ili primanju novih radnika - posrijedi je politička vrteška, poručuju iz Centara civilnih inicijativa. U pitanju je, kažu, raspodjela političke moći između koalicionih partnera. Povećan broj radnih mjesta u upravi mogao bi, smatra Željko Ninković, da bude posljednji voz prije rezova i otpuštanja koje predviđa reformska agenda.

"Poznato je da predstoji težak i bolan period rezova u javnoj upravi, tako da to vjerovatno nije u skladu sa opredjeljenjima i onim što će se morati uraditi. Vlada je ta koja će biti u tom slučaju najodgovornija za nagomilavanje partijskih kadrova u Vladi Srpske", naglasio je Željko Ninković iz Centara civilnih inicijativa.

Ninković poručuje da je veći problem od broja radnika u državnom sektoru njihova efikasnost. Rok za prijavu na većinu raspisanih konkursa ističe do kraja ovog mjeseca, a nekoliko mjesta već je popunjeno.

Nakon odluke o razrješenju, na mjesta direktora Fonda PIO, Instituta za javno zdravstvo, Kinoteke Srpske i Narodnog pozorišta Srpske imenovani su novi-stari rukovodioci - sa mjesta vršioca dužnosti na direktorsko ili obrnuto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti