Firma iz BiH izvođač radova na dionici autoputa u Sloveniji

10.10.2015. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Firma iz BiH izvođač radova na dionici autoputa u Sloveniji
OTVORI GALERIJU

Slovenski premijer Miro Cerar svečano je otvorio gradilište na dionici autoceste Hamburg - Atena kroz Sloveniju na dionici Draženci - Gruškovje, a na kojoj dio radova obavlja bh. kompanija Euro-Asfalt.

 

Slovenski premijer Miro Cerar svečano je jučer otvorio gradilište na 13,3 kilometra dugoj dionici autoceste Hamburg - Atena kroz Sloveniju na dionici Draženci - Gruškovje, a na kojoj dio radova obavlja bosanskohercegovačka kompanija Euro-Asfalt.

Družba za autoceste Republike Slovenije (DARS) iz Ljubljane potpisala je u augustu ugovor u sklopu kojega je Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo zvanično dobio posao vrijedan 15 miliona konvertibilnih maraka (7,6 miliona eura). Uz ovu bh. firmu, ostatak dionice ove značajne europske autoceste obavlja konzorcij slovenskih građevinskih firmi.

Premijer Cerar izjavio je kako je sretan da je ova dugo godina očekivana dionica autoceste napokon započeta  te izrazio nadu kako će ljudima koji žive u ovim  krajevima omogućiti bolju prometnu povezanost, a time i bolji život. Također, naglasio je važnost ove ceste za bolju gospodarsku konkurentnost Slovenije.

DARS je za ovaj projekt dobila potporu iz EU fondova u ukupnom iznosu od 63 miliona eura. Prisutni na otvorenju izrazili su nadu kako će uspješno biti potpisani i ugovori za drugu dionicu, odnosno etapu II.b autoceste, što bi se trebalo dogoditi do kraja godine, a kako bi svi radovi bili gotovi prije početka turističke sezone 2018.

Nakon polaganja kamena temeljca, grupa zvaničnika, na čelu sa premijerom Cerarom, zajednički je bacila prve lopate zemlje na na ovoj dionici.

Admir Eminović, direktor za inostrane poslove u Euro-Asfaltu izjavio je kako se radi o značajnom projektu s obzirom da je ovo prvi put da operativa firme iz BiH obavlja ovako obimne poslove na gradnji cesta u Sloveniji, te dodao kako je ovo dobar način propagiranja Euro-Asfalta koji je postao značajna firma u regionu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti