Zvizdić i Reichel: BiH na putu ka EU bilježi uspjeh

15.12.2015. 09:35 / Izvor: Akta.ba
Zvizdić i Reichel: BiH na putu ka EU bilježi uspjeh

Reforme su put kojim idemo i one daju pozitivne rezultate. Izradili smo kredibilnu Reformsku agendu za period od četiri godine, a već smo realizirali 20 posto zadataka. Svi vitalni ekonomski parametri su u blagom porastu - podvukao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je jučer u Sarajevu s političkim direktorom za zemlje Zapadnog Balkana, Tursku i zemlje EFTA u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Ernstom Reichelom o reformskim procesima u BiH i ispunjavanju uslova BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao direktora Reichela s realizacijom ciljeva iz Reformske agende i o zaključcima s prvog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije.

Istaknuo je da je Vijeće ministara u potpunosti opredijeljeno za ekonomski razvoj, vladavinu prava, efikasan mehanizam koordinacije, regionalnu i dobrosusjedsku saradnju, dodajući da su vidljivi pomaci koje je BiH napravila u proteklom periodu.

"Reforme su put kojim idemo i one daju pozitivne rezultate. Izradili smo kredibilnu Reformsku agendu za period od četiri godine, a već smo realizirali 20 posto zadataka. Svi vitalni ekonomski parametri su u blagom porastu", podvukao je Zvizdić.

Naglasio je da je postoji potpuna posvećenost jačanju regionalne saradnje jer ona znači jačanje procesa dobre saradnje, pomirenja i zajedničkog ubrzanja puta ka evropskim integracijma.

"To govori o našoj ozbiljnosti i jasnoj opredijeljenosti da u skorom periodu predamo aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju", kazao je Zvizdić.

Politički direktor Reichel je pohvalio uspjeh koji bilježi BiH na putu ka evropskim integracijama i rekao da je vidljiv napredak, posebno u realiziranju ciljeva iz Reformske agende.

Dodao je i da postoji interes i Njemačke i Evropske unije da BiH napreduje i izrazio podršku tim naporima, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti