USK počeo uplatu premije zdravstvenog osiguranja za 2016. godinu

06.01.2016. 11:40 / Izvor: Akta.ba
USK počeo uplatu premije zdravstvenog osiguranja za 2016. godinu

Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona ponudio je i ove godine osiguranim licima mogućnost da uplatom premije izbjegnu plaćanje participacije odnosno učešća za pojedinačne zdravstene usluge.

Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona ponudio je i ove godine osiguranim licima mogućnost da uplatom premije izbjegnu plaćanje participacije odnosno učešća za pojedinačne zdravstene usluge koje su propisane Odlukom o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite u USK, piše rtvcazin.

Visina premije za 2016. godinu iznosi 20 KM i na nivou je prošlogodišnje, a u Zavodu procjenjuju kako će po ovom osnovu biti prikupljeno oko 2,5 do 3 miliona maraka:

"Ta sredstva se vraćaju pacijentima kroz sve potrebe koje mi kao Zavod zdravstvenog osiguranja pružamo osiguranim licima", rekao je Almin Handanagić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguiranja USK.

Premija se uplaćuje kalendarski, a rok uplate za 2016. je do 30. aprila ove godine.

Uplata premije nije zakonski obavezna no osiguranicima nudi niz pogodnosti. Pritom je bitno imati na umu način njenog korištenja iz ugla svakog nivoa zdravstvene zaštite, jer ima razlike ukoliko pacijent uslugu sekundarne zdravstvene zaštite želi dobiti u Domu zdravlja ili u Kantonalnoj bolnici.

U tom dijelu je prethodnih godina i dolazilo do najvećih nesporazuma vezanih za premiju, no sve je propisano Odlukom o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite u Unsko-sanskom kantonu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti