Predlaže se razvoj informatičke pismenosti od najranije životne dobi

18.03.2016. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Predlaže se razvoj informatičke pismenosti od najranije životne dobi

U predstavljenom dokumentu predviđa se razvoj informatičke pismenosti od najranije životne dobi, uvođenje informatike u razrednu nastavu, kao i rad na sigurnosti i zaštiti djece u virtualnom svijetu.

Dokument Zajednička jezgra nastavnih planova i programa (ZJNPP) za tehniku i informacijske tehnologije na ishodima učenja predstavljen je u četvrtak u Mostaru.

U predstavljenom dokumentu predviđa se razvoj informatičke pismenosti od najranije životne dobi, uvođenje informatike u razrednu nastavu, kao i rad na sigurnosti i zaštiti djece u virtualnom svijetu, priopćeno je iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Dokument je baziran na usklađivanju potreba obrazovanja s potrebama života i rada te govori o stjecanju praktičnoga znanja, o načinima funkcioniranja tehnologije te shvaćanju onoga što se tom tehnologijom može postići u svakodnevnom životu.

ZJNPP za tehniku i informacijske tehnologije definirana na ishodima učenja omogućit će planiranje i pripremu nastavnoga rada sukladno postavljenim ishodima i pokazateljima tako da je svrha učenja za određeni odgojno-obrazovni ciklus jasna učitelju/nastavniku, učenicima, ali i roditeljima.

Prvi pokazatelji definirani su već za kraj trećeg razreda osnovne škole, a postavljeni zahtjevi se povećavaju sukladno razvoju učenika kroz osnovno pa sve do kraja srednjoškolskog obrazovanja.

Polazište pri izradbi Zajedničke jezgre su dokument Identifikacija ključnih kompetencija i životnih vještina u BiH iz 2011. godine te rezultati analize važećih nastavnih planova i programa kako u BiH, tako i u drugim zemljama.

U izradbi ZJNPP za tehniku i informacijske tehnologije definirane na ishodima učenja sudjelovali su predstavnici pedagoških zavoda, Zavoda za školstvo Mostar, učitelji, nastavnici, srednjoškolski profesori, sveučilišni profesori kao i stručni savjetnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti