eTwinning platforma: Unaprjeđenje nastavnog procesa i digitalne vještine učenika

20.03.2024. 15:40 / Izvor: Fena
eTwinning

Info eTwinning dan, u sklopu kojeg je održana i radionica za nastavnike i učenike mostarskih osnovnih i srednjih škola.

Info eTwinning dan, u sklopu kojeg je održana i radionica za nastavnike i učenike mostarskih osnovnih i srednjih škola, te demonstriran način registracije i mogućnosti koje pruža Europska platforma za školsko obrazovanje (ESEP) preko koje se odvija rad u eTwinningu, održan je u srijedu u Mostaru.

Ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) Maja Stojkić kazala je kako je eTwinning jedna od aktivnosti programa Erasmus+ namijenjena međunarodnoj suradnji i usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika od predškolskog obrazovanja do srednje škole.

"Ovim događajem htjeli smo motivirati sve nastavno i nenastavno osoblje da iskoriste sve mogućnosti i benefite koje eTwinning nudi u procesu kontinuiranog profesionalnog usavršavanja koje je danas postalo imperativ. Benefiti platforme su pristup besplatnim obukama, pristup umrežavanju s kolegama iz regije i svim ostalim državama Europe i šire, koji sudjeluju u Erasmus+ programu, tako da kroz neke zajedničke projekte, aktivnosti, studijske posjete imaju priliku razmjeniti iskustva, vidjeti kako to rade njihove kolege izvan države, ali i u BiH rade, te na taj način iskoristiti sve dobrobiti i unaprijediti proces obrazovanja", kazala je Stojkić.

Ističe kako je veliki naglasak na unaprjeđenju nastavnog procesa.

"Taj unaprijeđeni nastavni proces u konačnici vodi do boljih izlaznih rezultata kod učenika, odnosno kod boljeg znanja, razvoja stvaralaštva, kritičkog razmišljanja i u konačnici svima nam je cilj dobiti pojedinca koji će biti osposobljen za život u 21. stoljeću", kazala je Stojkić.

twinning

Direktorica Osnovne škole "Bijelo polje" Potoci i eTwinning ambasadorica na današnjem događaju Azra Šoše naglasila je kako je eTwinning platforma u Bosni i Hercegovini aktivna još od 2015. godine.

"U ovih skoro deset godina ostvaren je jako veliki napredak. Inače, na ovoj europskoj platformi, koja je jedna od najbrojnijih platformi odgajatelja u Europi trenutno je registrirano preko pola milijuna odgajatelja koji rade na preko 60 tisuća projekata. Promoviranje projekte nastave zaista je cilj, ali kroz eTwinning, kako je i kolegica Stojkić spomenula, nastavnici i njihovi učenici ostvaruju brojne benefite", kazala je Šoše.

Ističe kako učenici osim komunikacijskih jačaju i svoje digitalne vještine.

"Kroz eTwinning napredak se zaista osjeti i kod nastavnika i kod učenika, tako da smatram da je ovo platforma koja zaslužuje da se postane član ako ste aktivni jer radom kroz nju mi pokušavamo aktivirati i naše studente, gdje imamo i te ambasadore koji na buduće odgajatelje prenose što je to eTwinning i uče ih digitalnim kompetencijama kako bi bili osposobljeni za rad u učionici u 21. stoljeću", naglasila je Šoše.

Info eTwinning dani i radionice održale su se u Sarajevu i Mostaru gdje su eTwinning ambasadori, istaknuti članovi eTwinning zajednice i eTwinning tima BiH održali niz aktivnosti za nastavnike i učenike ovih gradova, uz prezentaciju primjera dobre prakse škola, nastavnika i učenika koji su uključeni u eTwinning zajednicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti