Počeo Ekonomski forum Jahorina 2016

20.04.2016. 13:17 / Izvor: Akta.ba

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske „Swot“ Saša Grabovac poželio je doborodošlicu učesnicima i gostima, te zahvalio što su prepoznali značaj ekonomije za razvoj društva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas na Jahorini dvodnevni „Jahorina ekonomski forum 2016“ koji je okupio 300 stručnjaka savremene ekonomije, domaćih privrednika, stranih investitora i predstavnika najvećih privreda u svijetu, uključujući 60 eminentnih panelista.

Dodik, koji je pokrovitelj ovog impozantnog stručnog skupa, poručio je učesnicima, među kojima je veliki broj članova diplomatskog kora u BiH, da je cilj skupa promocija ekonomskog razvoja, perspektive i boljeg života.

"Republika Srpska pokušava da sve vrijeme održi ekonomski rast i u tome je i uspijevala zahvaljujući predanom radu njenih građana i vlasti. Svi mi smo opredijeljeni za evropski put i spremno smo prihvatili sve izazove, bez obzira na mnoge institucionalne i vaninstitucionalne poteškoće i prepreke", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska prijatelj svima i da želi da bude i postane prijatelj svim progresivnim snagama u okruženju i svijetu.

Prema njegovim riječima, narodi i građani u Srpskoj i BiH moraju još više i marljivije da rade, sa ciljem opšteg napretka.

Napredak, kako je rekao Dodik, već je vidiljiv u Republici Srpskoj, uprkos teškim uslovima privređivanja i borbe sa posljedicama katastrofalnih poplava.

On je podsjetio na ključne privredne i infrastrukturne projekte čija je realizacija u toku, izražavajući optimizam u pogledu budućeg razvoja Republike, pri čemu je podsjetio na izgradnju Termoelektrane „Stanari“ i mrežu auto-puteva, na čemu je zahvalio investitorima iz Kine i Ruske Federacije.

"Osim stranih ulagača, u Srpsku su dobrodošli i domaći investitori. Nama je potrebna takva kombinacija", naveo je Dodik.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske „Swot“ Saša Grabovac poželio je doborodošlicu učesnicima i gostima, te zahvalio što su prepoznali značaj ekonomije za razvoj društva.

"Želja nam je bila da na jednom mjestu okupimo domaću i stranu stručnu javnost i donosioce odluka, sa ciljem stvaranja uslova za budući razvoj", rekao je direktor Udruženja „Swot“, koje je organizator skupa.

Forum je započeo rad u hotelu „Termag“ diskusijom na plenarnoj sjednici „Multipolarni svijet i ekonomija – pozicija zemalja zapadnog Balkana“ u kojoj o položaju, poziciji i novim zahtjevima pred ekonomijama regiona i političarima razgovaraju ekonomisti i političari, među kojima je predsjednik Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Program Foruma :

Forum je otvoren diskusijom „Multipolarni svijet i ekonomija – pozicija zemalja zapadnog Balkana“ tokom koje bi o položaju i novim zahtjevima pred ekonomijama regiona trebalo da razgovaraju ekonomisti i političari, među kojima će, osim Dodika i Čovića, biti i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, saopšteno je iz Udruženja ekonomista Srpske „Swot“, koje je organizator skupa.

Skupu će prisustvovati ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, koji će učestvovati u diskusiji u okviru panela „U susret Evropskoj uniji – put kojim idemo?“ i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, koji će govoriti na panelu „Turizam kao generator rasta i razvoja privrede Srpske“.

Među učesnicima skupa su i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, koja će se obratiti tokom panela „Zapadni Balkan i strateška opredjeljenja u razvoju realnog sektora – prerađivačka industrija – šansa ili slabost?“ i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji će govoriti u okviru panela „Re/industrijalizacija/ – uslov bez koga se ne može ili …?“

„Novi međunarodni ekonomski poredak – uticaj ekonomija zemalja BRIKS-a“ je tema prve panel diskusije koja treba da ponudi odgovore na pitanja kakav i koliki uticaj imaju zemlje BRIKS-a /Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika/ na globalnu ekonomiju, koliki je njihov uticaj na ekonomske i političke promjene kad su u pitanju investicije, banke i finansijska tržišta, te kako se globalne promjene odražavaju na zemlje zapadnog Balkana.

Na drugoj panel diskusiji „Makroekonomske politike – više ili manje države“ razgovaraće se o pravcima i uticaju odluka države na privredu, šta privrednici misle o uticaju države na privredna kretanja, šta ekonomisti misle o politici monetarnog popuštanja /neograničena emisija novca i ubacivanje u finansijske tokove/ koje sprovode najveće ekonomske sile svijeta, kakav je odgovor ekonomista, a kakav političara na dilemu veći ili manji porezi i kako na sivu ekonomiju utiču odluke države o visini poreskih izdvajanja.

Panel „/Re/industrijalizacija – conditio sine qua non ili…?“ treba da ponudi odgovore na pitanja o značaju industrije u kreiranju ukupnog društvenog bogatstva, da li postoji uspješan model ekonomskog razvoja bez razvijenog industrijskog sektora, šta je naučeno iz prethodnih kriza i kako reindustrijalizaciju vide privrednici.

Tema, "Geopolitički aspekt kretanja cijena sirovina na svjetskom tržištu“ jedna je od najznačajnijih tema foruma, a uticaji bezbjednosti, geopolitike i ekonomije ne mogu se više posmatrati izdvojeni jedni od drugih.

Nekoliko decenija u ekonomskoj nauci je preovladavalo mišljenje da jedna zemlja gotovo ne zavisi od svojih prirodnih resursa, a nagli rast cijena sirovina od prije nekoliko godina promijenio je stavove ekonomista širom svijeta i uzdrmao privrede onih zemlja koje su zavisne od uvoza sirovina.

Sadašnji oštar pad cijena sirovina ponovo mijenja pogled na sirovine kao faktor koji utiče na ekonomsku stabilnost, geopolitički položaj i bezbjednost zemalja.

Panel diskusija „Zapadni Balkan i strateška opredjeljenja u razvoju realnog sektora – prerađivačka industrija – šansa ili slabost“ postaviće pitanja o budućnosti i razvoju realnog sektora, a s ciljem definisanja odgovora i smjernica potrebnih za unapređenje prerađivačke industrije u Republici Srpskoj.

Potrebno je sagledati stvarne potencijale, resurse i prednosti Republike Srpske kako bi ih, na najracionalniji način, bilo moguće upotrijebiti za unapređenje ekonomskog položaja. Panel treba da ukaže i na najveće izazove koje je u narednom periodu neophodno savladati kako bi Republika Srpska obezbijedila još efikasnije korišćenje svojih resursa.

Tema „Turizam kao pokretač rasta i razvoja privrede Republike Srpske – slučaj Jahorina“ zatvara prvi dan „Jahorina Ekonomskog foruma 2016“, a razgovorom će se pokušati utvrditi šta je potrebno da bi Jahorina postala najisplativiji turistički potencijal.

Za drugi dan, 21.04.2016. „Jahorina ekonomskog foruma 2016“ predviđena je tema „U susret Evropskoj uniji – put kojim mi idemo“.

Ekonomski forum ugostiće neke od najznačajnijih predstavnika međunarodne ekonomije, domaće privrednike, neke od najuspješnih privrednika iz regiona, predstavnike Ruske akademije nauka, Evropske komisije, diplomatskog kora u BiH, bivše menadžere Šangajske berze, Bundesbanke, nekih od najvećih osiguravajućih kuća i banaka u BiH, te izvršne vlasti Srpske.

(capital/srna)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti