Ministri Dobrović i Šarović potpisali sporazum o zaštiti životne sredine

28.04.2016. 09:25 / Izvor: Fena
Ministri Dobrović i Šarović potpisali sporazum o zaštiti životne sredine

Sam čin potpisivanja dobit će na vrijednosti ako se odmah počne s njegovom implementacijom kroz odlučnu borbu za odgovorno, mudro i održivo upravljanje resursima i životnom sredinom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, potpisali su jučer u Zagrebu Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u području zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Tom prilikom je ministar Šarović izjavio da ovaj čin govori o želji BiH i Hrvatske da blisko sarađuju na pitanjima koja su od posebnog interesa za građane obje države. Saradnja BiH i Hrvatske u području životne sredine traje godinama i svakim danom postaje sve značajnija. Ovo je posebno važno za obje zemlje jer je BiH predala aplikaciju za članstvo u EU i podrška Hrvatske je od izuzetnog značaja za BiH u ispunjavanju zahtjevnog pristupnog procesa Evropskoj uniji.

Sam čin potpisivanja dobit će na vrijednosti ako se odmah počne s njegovom implementacijom kroz odlučnu borbu za odgovorno, mudro i održivo upravljanje resursima i životnom sredinom. Potpisivanje Sporazuma treba posebno sagledati u svjetlu izazova nedavno potpisanog Pariškog sporazuma, kao i ispunjavanja UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Sporazumom je obuhvaćena saradnja u postupku približavanja i pristupanja BiH Evropskoj uniji, razmjeni iskustava u provedbi međunarodnih konvencija i sporazuma u području zaštite životne sredine, zaštiti klime, zraka, voda i tla, upravljanju otpadom, upravljanju i tretmanu otpadnih voda, upravljanju i tretmanu hemikalija, očuvanju i zaštiti prirode, te obrazovanju u području zaštite životne sredine.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska  sarađivat će u razmjeni iskustava u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Evropske unije i provedbi zakonodavstva Evropske unije, pripremi i realizaciji zajedničkih projekata, razmjeni naučno-tehničkih informacija i materijala o istraživanjima i razvojnim aktivnostima, kao i primjeni najboljih načina upravljanjaživotnom okolinom, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti