Potrebna reforma i racionalizacija zdravstvenog sistema

01.07.2016. 08:08 / Izvor: SRNA
Potrebna reforma i racionalizacija zdravstvenog sistema

Predsjednik Ljekarske komore FBiH Harun Drljević ukazao je da je neophodna reforma zdravstva i to u svim segmentima.

Potrebna je reforma i racionalizacija zdravstvenog sistema, te donošenje novog zakona o zdravstvenoj zaštiti i podzakonskih akata u Federaciji BiH, zaključak je posebne tematske sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta.

Predsjednik Ljekarske komore FBiH Harun Drljević ukazao je da je neophodna reforma zdravstva i to u svim segmentima.

"Moramo prestati govoriti o zdravstvu kao o budžetskoj stavci, nego zdravstvo moramo gledati kao humani kapital za budućnost. Dosta je više uspostavljanja dijagnoze stanja u zdravstvu, vrijeme je da se krene u rješavanje problema u ovoj oblasti, jer zdravstvo konačno moramo vratiti pacijentima", rekao je Drljević.

Predstavnik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Enra Suljić sa žaljenjem je konstatovala da ova najveća medicinska ustanova bilježi najveća dugovanja.

"Goruća je situacija u pružanju osnovnih usluga. Nemamo šta da krijemo, moramo naći dodatne izvore finansiranja, kako ne bismo došli u situaciju da pacijenti ispaštaju. Svi zajedno moramo doprinijeti da se zdravstvo konsoliduje", rekla je Suljićeva, navodeći da je Klinički centar u ovakvom stanju zbog nagomilanih dugova ranije uprave.

Apel za rješavanje stanja u zdravstvu uputili su i nadležni predstavnici kliničkih centara Mostar i Tuzla, navodeći da se ove bolnice susreću sa brojnim problemima, a gorući su finasijski problemi koji bi, ukoliko se dugovanja ne riješe, mogli dovesti u pitanje pružanje usluge pacijentima.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić na početku sjednice ukazao je na teško stanje u zdravstvu, navodeći da dugovanja bolnica u Federaciji BiH premašuju čak 370 miliona KM.

"Došli smo u situaciju kada moramo razmišljati o sanaciji i novom načinu finansiranja zdravstva. Ipak, ohrabruje činjenica da se o problemima koji opterećuju zdravstvo otvoreno počelo govoriti", rekao je on.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti