Uvođenjem standarda bore se sa oštrom konkurencijom na njemačkom tržištu

05.08.2016. 10:48 / Izvor: Akta.ba
Uvođenjem standarda bore se sa oštrom konkurencijom na njemačkom tržištu

Kako bi se izborili sa oštrom konkurencijom na zahtjevnom njemačkom tržištu kompanija A&F iz Jajca uvodi nove standarde u proizvodnju.

Kompanija A&F iz Jajca jedna je od nekoliko naših uspješnih kompanija koja svoje prozvode već 12 godina uspješno izvozi na tržište EU, prije svega Njemačke.

Bave se proizvodnjom i obradom različitih vrsta zavarenih čeličnih konstrukcija te razvodnih cjevovoda za mini hidroelektrane. 

Fahrudin Joldić, direktor ove kompanije, za Akta.ba kaže da kako bi se izborili sa konkurencijom na ovom zahtjevnom tržištu moraju konstantno ulagati u poboljšanje znanja svojih zaposlenih i raditi na kvaliteti proizvoda te pratiti trendove na tržištu kako bi osigurali svoju konkurentnost.

Iz tog razloga su nedavno prošli certifikaciju za uvođenje standarda BAS EN ISO 3834 koji se odnosi na kvalitetu zavarivanja. ''Za ovo smo se odlučili zato što nam je jedan klijent, sa kojim smo željeli uspostaviti suradnju, tražio ovaj standard'', navodi Joldić.

Nakon ovoga planiraju uvesti i standard 1090 i zaokružiti čitav proces oko pogona za zavarivanje.

''Cilj nam je povećati proizvodnju i kvalitet naših usluga. To planiramo postići uvođenjem ovih standarda'', ističe Joldić.

Kompanija već par godina radi i dizajn i izradu projekata vezanih za čelične konstrukcije i hidroelektrane. U ovome se žele specijalizirati te razvijati svoje vlastite projeke koji će moći ponuditi tržištu.

U svojoj ponudi su imali i  specifične držače za solarne panele, koji prate pomjeranje panela, a koje su izvozili na tržište Njemačke i Italije. No, kako je u Kini pala cijena panela izgubili su to tržište pa su se sada fokusirali na druge segmente proizvodnje.

Podsjetimo, kompanija A&F je jedna od deset kompanija iz BiH koja je putem projekta GOLD uspješno završila ovu certifikaciju. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti