Moraju se osigurati resursi za provođenje aktivnost Erasmus + programa

25.08.2016. 08:35 / Izvor: Akta.ba
Moraju se osigurati resursi za provođenje aktivnost Erasmus + programa

Zadužene su institucije BiH da u budžetu planiraju godišnje finansijske doprinose za nastavak učešća BiH u ovom programu.

Vijeće ministara usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o učešću BiH u Erasmus plus programu, u dijelu koji se odnosi na obrazovanje.

Zadužene su institucije BiH da u budžetu planiraju godišnje finansijske doprinose za nastavak učešća BiH u ovom programu. Nadležne obrazovne vlasti i agencije za obrazovanje u BiH zadužene su da osiguraju neophodne ljudske i druge resurse potrebne za provođenje aktivnosti i obaveza predviđenih Erasmus plus programom. Ministarstvo civilnih poslova će osigurati ljudske i druge resurse potrebne za puno provođenje Programa.

Program Erasmus plus usmjeren je ka jačanju znanja i vještina te zapošljivosti evropskih građana, kao i unapređenju i modernizaciji sistema obrazovanja, obuke i mladih. Ovaj program obuhvata sve evropske i međunarodne programe, mreže, platforme i inicijative Evropske unije u području obrazovanja, obuke, mladih i sporta.

Institucije iz BiH trenutno učestvuju u osam Erasmus plus projekata, među kojima su Razvoj nastavnih planova i programa za zajedničke master studije u oblasti evropskih političkih nauka, Jačanje istraživačkog potencijala, Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju u BiH, Modernizacija obrazovanja u oblasti geodezije na Zapadnom Balkanu i drugi. Ukupna vrijednost projekata je 7.103.959,00 eura, a sredstva koja će povući institucije iz BiH iznose  2.255.242,50 eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti