Bentbašu treba proglasiti zaštićenim područjem

21.09.2016. 13:29 / Izvor: Faktor
Bentbašu treba proglasiti zaštićenim područjem

Naplate neće biti, kaže, barem još dvije godine dok se prostor ne uredi tako da posjetiocima imaju šta ponuditi.

Uskoro bi Bentbaša trebala biti proglašena zaštićenim područjem i time bi uz Skakavac, Trebević, Vrelo Bosne i Bijambare pripala Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena područja.

Kako je za Faktor kazao ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić, Opštinsko vijeće Stari Grad dalo je saglasnost za Prednacrt zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Bentbaša na što su čekali nekoliko godina.

Urediti prostor

"U narednim danima pripremit ćemo materijal koji ide na Vladu KS, Skupštinu i potom u javnu raspravu kada bi se i zvanično proglasilo zaštićenim područjem", pojašnjava Lukić.

Ministar ističe da će se ovim zakonom definisati aktivnosti kojim bi se očuvale prirodne i druge vrijednosti tog prostora.

"Zakon će obuhvatati područje od bazena do Kozije ćuprije i podrazumijevat će kvalitetnije održavanje u smislu očuvanja prirodnih vrijednosti i čistoće. Bentbaša bi trebala biti prostor u kojem će građani uživati, u šetnji, ugostiteljskim i drugim pratećim sadržajima", kazao je ministar.

Napomenuo je i da će se svaki dobar prijedlog zainteresiranih građana razmotriti i ono što prostor bude omogućavao i realizirati.

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić kazao je da će taj proces usvajanja zakona malo potrajati, ali da se već vrše određene pripreme kako bi prostor preuzeli i uredili.

"Predložit ćemo Ministrarstvu da, prije preuzimanja prostora, sva komunalna preduzeća, Park, Rad i Vodovod, zajedničkim akcijama urede prostor, a kasnije će JU preuzeti brigu o njemu. Ovo područje jednim dijelom povezano je sa Trebevićem, tako da će to biti kompaktna cjelina",  pojasnio je Delić.

Privući turiste

Direktor Delić ističe da će prostor učiniti privlačnim za turiste. "Mogao bi se u funkciju staviti ekološki voz koji bi vozio od Bentbaše do Kozije ćuprije, što bi bila atrakcija za mlađu populaciju. Stalno bi bili prisutni nadzornici i postavljen videonadzor jer nećemo dozvoliti daljnju devastaciju prostora", naglasio je direktor JU.

Naplate neće biti, kaže, barem još dvije godine dok se prostor ne uredi tako da posjetiocima imaju šta ponuditi.

"Sigurno je da ćemo morati postaviti malo više mobilijara, dječijih rekvizita, bicikle za iznajmljivanje i kućice za odmor", zaključio je Delić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti