Hrvatskoj nedostaje 60 miliona eura za izgradnju mosta

24.09.2016. 09:08 / Izvor: Nezavisne novine
Hrvatskoj nedostaje 60 miliona eura za izgradnju mosta

Iako se projekat izgradnje mosta na rijeci Savi kod Gradiške pomjerio sa mrtve tačke, problem bi moglo predstavljati to što Hrvatska nema novca za njega.

Iako se projekat izgradnje mosta na rijeci Savi kod Gradiške pomjerio sa mrtve tačke, problem bi moglo predstavljati to što Hrvatska nema novca za njega. Prema njihovim procjenama, koje izgledaju pomalo nerealno, za završetak tog mosta i pristupne saobraćajnice neophodno im je 60 miliona evra, što je poprilično nerealna cifa ako se uzme u obzir da će za sam most morati izdvojiti oko 16 miliona eura.

"Bojim se da to ne bude neka kočnica za realizaciju tog projekta", rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Na sastanku koji je Evropska investicona banka (EIB) organizovala u Zagrebu, a na kojem su prisustvovali predstavnici RS, BiH, Hrvatske i EU, dogovoreno je da se određene stvari pokrenu te da se opet za mjesec dana sastanu kako bi se vidjelo ko je šta uradio.

Prema tom dogovoru, RS bi do kraja septembra trebalo da izda ekološku dozvolu za taj projekat nakon čega bi Hrvatska otpočela s procedurom izdavanja građevinske dozvole, a koja bi trebalo da bude završena za najdalje dva mjeseca. "RS ima zatvorenu finansijsku konstrukciju. Hrvatska nema niti u dogledno vrijeme znaju kako će je zatvoriti", rekao je Trninić.

Nezvanično saznajemo da sama izgradnja mosta što se tiče sredstava ne bi bila problem jer za taj projekat Hrvatska bi možda mogla dobiti pomoć fondova EU, međutim ti fondovi ne bi pokrivali troškove izgradnje pristupnih saobraćajnica, koji su daleko skuplji. Podsjećanja radi, nakon nekoliko godina priča i opstrukcija, Evropska investiciona banka odlučila je da projekat izgradnje mosta na rijeci Savi kod Gradiške pokrene sa mrtve tačke i tim povodom u Zagrebu je okupila predstavnike RS, BiH, Hrvatske i preduzeća zaduženih za tu vrstu infrastrukture.

Prema riječima učesnika tog sastanka, može se zaključiti da su EIB i EU odlučile da taj projekat bude realizovan, a u tom smjeru treba posmatrati i izjavu Ismira Juska, ministra transporta i komunikacija BiH, koji je rekao da je taj projekat, odnosno izgrdnja mosta na Savi kod Gradiške, prioritet tog ministarstva.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti