VTKBiH organizirala edukaciju o "Ekonomskoj diplomatiji"

27.09.2016. 11:54 / Izvor: Fena
VTKBiH organizirala edukaciju o 'Ekonomskoj diplomatiji'

Program edukacije se realizira uz suglasnost Agencije za državnu službu BiH koja je izvršila certificiranje VTK BiH kao izvođača obuke za ovu temu.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je, u saradnji s ministarstvima vanjskih poslova te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u Sarajevu organizirala edukaciju o temi „Ekonomska diplomatija“.

Program edukacije se realizira uz suglasnost Agencije za državnu službu BiH koja je izvršila certificiranje Vanjskotrgovinske komore BiH kao izvođača obuke za ovu temu.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je istaknuo značaj ekonomske diplomatije, dodajući da bez obzira na to koliko su u diplomatsko-konzularnim predstavništvima obučeni ili školovani kadrovi, trebaju dobiti i dodatne vještine.

"To su upoznavanje o potencijalima BiH, mogućnostima razvoja, upoznati ih više o zakonodavnoj regulativi BiH te o destinaciji u koju idu te mogućnostima naše vanjskotrgovinske razmjene", kazao je Bojić.

Navodi da BiH iz godine u godinu bilježi znatan rast.

"Ovo reformsko Vijeće ministara BiH i reformske vlade pokazuju spremnost da se napravi iskorak kada je u pitanju ekonomski sektor i razvoj privrede BiH. Nadam se da će se i politička situacija stabilizirati i omogućiti privrednicima, odnosno investitorima sigurnost kada je u pitanju jačanje ekonomije u BiH", kazao je Bojić.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je ocijenio izuzetno važnim što „imamo početak ove aktivnosti, početak aktivnog rada na obuci državnih službenika za poslove ekonomske diplomatije“.

"Ovo je važno zato što dolazimo do nečega o čemu smo do sada praktično samo govorili, a sad idemo u realizaciju. To je da posao ekonomske diplomatije ne nosi samo Ministarstvo vanjskih poslova nego sve institucije koje imaju bilo kakvu vezu s djelovanjem u instranstvu i bilo kakvu vezu s ekonomskim djelovanjem", smatra ministar Crnadak.

On misli da će biti veoma korisno da službenici i ljudi koji će raditi na tim poslovima iz raznih institucija dobiju kvalitetnu obuku.

Istaknuo je da ekonomska diplomatija ne može dati efekt „ako ne napravimo dobar posao ovdje, kod kuće“.

"To znači da se nastavi s reformama i da se nastavi s ozbiljnom borbom protiv korupcije. To su stvari koje će stvoriti dobar poslovni ambijent, a tek kad imamo dobar poslovni ambijent tada i ekonomska diplomatija može da da prave efekte i da to rezultira novim investicijama i novim zapošljavanjem", zaključio je ministar Crnadak.

Direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija je kazao da je značaj ekonomske diplomatije prepoznat unazad više od deceniju i po, a na ovaj način se pružaju mogućnosti da se unaprijedi.

"Drago mi je da će obuka obuhvatiti, ne samo područja čiste ekonomije nego i područja koja su od značaja, a odnose se na pravni poredak BiH", kazao je Akšamija, dodajući da ovo, po njegovom mišljenju, nije izolovani slučaj, nego je širi dio konteksta reformi.

Po njegovim riječima, značaj reformi je da dobijemo profesionalniju, bolju, pouzdaniju državnu službu, koja će biti u službi svojih građana.

Prvi modul obuke, od planiranih četiri, bit će održan 27. i 28. septembra.

Cilj obuke je pružiti konkretne informacije i neophodna znanja državnim službenicima koji se bave ekonomskom diplomatijom i predstavnicima preduzeća iz BiH da bi što kvalitetnije obavljali svoj posao, a samim time dali doprinos unapređenju međunarodne ekonomske saradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti