Prihvaćen Prijedlog strategije i politike razvoja industrije RS

14.10.2016. 08:27 / Izvor: Akta.ba
Prihvaćen Prijedlog strategije i politike razvoja industrije RS

Strategija definiše prioritete i strateške ciljeve razvoja industrije, te načine njihovog ostvarivanja u periodu 2016.-2020. godine.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Prijedlog strategije i politike razvoja industrije Republike Srpske za period 2016.-2020. godina i uputiće je na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Strategija definiše prioritete i strateške ciljeve razvoja industrije, te načine njihovog ostvarivanja u periodu 2016.-2020. godine. Strategija je usaglašena sa industrijskim politikama EU, ciljevima Strategije Evropa 2020 i Strategije Јugoistočne Evrope 2020, te drugim preporukama međunarodnih organizacija vezano za razvoj industrije. Strategiju je na osnovu dostupnih podataka, sprovedenih analiza i istraživanja izradilo Ministarstvo industrije, energetike i razvoja. S ciljem identifikovanja ograničenja za razvoj industrije, sprovedena su anketna ispitivanja 180 privrednih društava iz industrije, kao i anketna ispitivanja pet gradova i 57 opština Republike Srpske.

Kao polazna osnova i determinante za izradu Strategije urađene su sljedeće analize: analiza stanja u industriji u periodu od 2009. do 2015. godine, sa osvrtom na prvih šest mjeseci 2016. godine; analiza konkurentnosti industrije i ključnih faktora razvoja industrije; analiza ograničenja i problema sa kojima se susreću privredni subjekti iz sektora industrije i SWOT analiza.

Na osnovu provedenih analiza i istraživanja, te ocjene raspoloživih kapaciteta, razvojnih prednosti i ograničavajućih faktora razvoja industrije, definisani su prioriteti i strateški ciljevi razvoja industrije u periodu 2016-2020. godine, i to: sprovođenje procesa revitalizacije industrije (reindustrijalizacija); monitoring, praćenje razvoja industrije i primjena adekvatnih mjera za poboljšanje konkurentnosti; povećanje zaposlenosti u industriji i unapređivanje ponude radne snage; poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje investicija u industriju i primjena ekoloških standarda u industriji i efikasnije korištenje resursa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti