Sporost pravosuđa urušava bh. privredu

29.10.2016. 10:43 / Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH
Sporost pravosuđa urušava bh. privredu

Skupština je izrazila nezadovoljstvo neefikasnim radom Tužilaštva Kantona Sarajevo koje i nakon tri godine nije procesuiralo krivične prijave.

Na inicijativu Upravnog odbora Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održana je Vanredna sjednica Skupštine VTK/STK na kojoj su analizirani postupci Tužilaštva Kantona Sarajevo i Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetima u kojima Komora ima pravni interes, a koji direktno ugrožavaju funkcionisanje Komore u skladu sa zakonskim i statutarnim principima na kojima je zasnovana i na kojima Komora i funkcioniše. Pored toga analizirana je presuda Suda BiH kojom je Komori naloženo vraćanje bivšeg generalnog sekretara na navedenu poziciju.

Skupština je izrazila nezadovoljstvo neefikasnim radom Tužilaštva Kantona Sarajevo koje i nakon tri godine nije procesuiralo krivične prijave podnesene od strane Komore protiv određenih lica. Zbog ovakvog nerada Tužilaštva, Komora je pretrpjela značajanu finansijsku štetu jer su u postupcima pred drugim pravosudnim organima navedeni zaposlenici Komore umjesto da budu krivično gonjeni, ostvarili prava iz radnog odnosa koja im i ne pripadaju.

Na ovakav način umanjen je budžet Komore namijenjen za finansiranje djelatnosti Komore i koji je prevashodno usmjeren ka predstavljanju privrede na inostranim tržištima. Ispunjavajući svoju zakonsku ulogu, te sprovođenjem svojih, zakonski propisanih aktivnosti, Komora svojim djelovanjem doprinosi ukupnom privrednom napretku i predstavljanju potencijala privrede Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu.

Zbog navedene neefikasnosti rada Tužilaštva Kantona Sarajevo i Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetima od interesa za Komoru, nažalost, dovodi se u sumnju pristrasnost ovih pravosudnih institucija u predmetima koji su u njihovoj nadležnosti.

Skupština Komore, kao najviši organ ove nevladine asocijacije privrednika Bosne i Hercegovine, i ovim putem poziva Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno okončaju započete postupke.

Takođe, Skupština je izrazila nezadovoljstvo odlukama Suda BiH kojima se ugrožava samostalnost Komore, kao nezavisne,nevladine, nepolitičke asocijacije privrednika sa teritorije BiH kao i njena autonomija da na osnovu Zakona, Statuta i drugih internih akata Komore, uređuje organizaciju Komore, unutrašnju strukturu i sva druga pitanja relevantna za nesmetano funkcionisanje Komore.

Na osnovu Zakona o VTK/STK BiH kojim je decidno definisan status i uloga Komore, presuda koju je donio Sud BiH a kojom se nalaže povratak bivšeg sekretara na poziciju generalni sekretar, neprovodiva je za sve zakonski izabrane organe Komore tj. nemoguće je izvršiti navedenu presudu, jer bi se njenim izvršavanjem temeljno narušila struktura Komore kao nezavisne, samostalne asocijacije privrednika BiH.

Na Vanrednoj Skupštini Komore, između ostalog, jednoglasno je donešena Odluka kojom se utvrđuje da su sa danom 30.06.2014. godine istekli četvorogodisnji mandati organa Komore koje je izabrala Skupština iz prethodnog saziva (01.07.2010-30.06.2014), pa time i četvorogodisnji mandati izabranih ili imenovanih lica na profesionalnim funkcijama u Komori, koje je izabrala Skupština ili koje je imenovao Upravni odbor u okviru svoje nadležnosti.

Neprihvatljivo i nestatutarno je produžavanje ili skraćivanje trajanja mandata izabranih ili imenovanih osoba u Komori, jer se na takav način ugrožava funkcionisanje Komore na zakonskim i statutarnim principima, te bi se time uskratilo pravo konstitutivnim narodima na podjednako vremensko participiranje na izbornim, odnosno, imenovanim funkcijama, a izabranim i imenovanim osobama bi se ugrozila individualna prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti