IGM u Mostaru predstavio projekat energetske sanacije fasada

05.11.2016. 08:58 / Izvor: Akta.ba
IGM u Mostaru predstavio projekat energetske sanacije fasada

Ugradnjom proizvoda iz IGM-a smanjujete potrošnju toplotne energije i do 51 posto.

Kompanija IGM iz Visokog u okviru Druge međunarodno naučno-stručne konferencije je predstavila projekt energetske sanacije fasada devet stambenih objekata sa korištenjem termike (Ekopor F/100).

Adnan Imamović, referent za marketing i informacione tehnologije u IGM Visoko za poslovni portal Akta.ba je kazao kako je cilj projekta bio da se dokaže na konkretnim podacima da se ugradnjom termičke fasade štedi na energiji.

"Potrošnja energenata je mjerena u svim objektima u sezoni grijanja prije sanacije objekata, a zatim u sezoni grijanja poslije sanacije objekata", kaže Imamović, napominjući kako su kao energenti korištena drva, ugalj, gas i električna energija.

Energetski bilanski, koji su rađeni prije sanacije objekta, su kako kaže predvidjeli da će se po jednom objektu doći do uštede energenata do 46 posto i smanjenja emisije CO2 za oko 5,4 T. Međutim nakon energetske sanacije objekata plaćanje potrošnje energenata po pojedinim objektima je pokazalo da je došlo do prosječnog smanjenja potrošnje toplotne energije za 51 posto i do smanjenja prosječne emisije CO 2 za 6,2 t godišnje po objektu ili za 57 posto.

"Do smanjenja potrošnje energenata je došlo prije svega zbog energetske sanacije objekata a zatim i zbog promjene svijesti korisnika koja je rezultirala promjenom njihovoh odnosa prema energentu", kaže Imamović, dodajući kako su vlasnici naglasili da se nakon sanacije objekata znato promijenio komfor stanovanja i ljeti i zimi.

Također, jako bitno je da se kod vlasnika objekata koji su imali problema sa vlagom i ovaj problem riješio.

Imamović napominje da osim ekopora i njihovi ciglarski proizvodi, kao i  aluminijska i PVC stolarija doprinosi uštedi energije.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti