Kompanija Woodland u Livnu predstavila projekt Bio-E organska gnojiva

16.11.2016. 12:45 / Izvor: Akta.ba
Kompanija Woodland u Livnu predstavila projekt Bio-E organska gnojiva

Predstavnike Woodland-a zanimale su pogodnosti koje Livanjska općina može pružiti.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) u utorak je u zgradi županijske Vlade u Livnu predstavljen projekt Bio-E organska gnojiva tvrtke Woodland pellets d.o.o. iz Drvara.

Predstavljanju projekta nazočili su, uz ostale, Igor Peša, jedan od vlasnika Woodland-a koji je i zastupnik projekta Bio-E, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivica Brešić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić, načelnik općine Livno Luka Čelan sa suradnicima, predstavnici općine Tomislavgrad te predstavnici Woodlanda iz Drvara.

Predstavnike Woodland-a zanimale su pogodnosti koje Livanjska općina može pružiti za odabir lokacije i ubrzano dobivanje potrebne dokumentacije za mogući brzi početak proizvodnje organskog gnojiva.

Ministar Brešić, načelnik općine Livno Luka Čelan i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić jednoglasno su podržali taj projekt, uz naglasak da se sva potrebna dokumentacija može ishoditi u relativno kratkom vremenu.

Kako je priopćeno danas iz Vlade HBŽ-a, projekt je vrijedan 5.700.000,00 eura i u proizvodnji bi posao dobilo oko 40 osoba.

Zaštićeni patent projekta Bio-E razvili su vlasnici Bio-E tehnologije iz Milana. Ovo bi bio prvi ovakav projekt na prostorima bivše Jugoslavije, a nositelj cijelog projekta je tvrtka Woodland d.o.o. iz Drvara.

Organska gnojiva isključivo bi se proizvodila od kokošjeg izmeta (ekološki je neškodljiv), a godišnja proizvodnja organskog gnojiva bila bi 60.000 tona. Plasman gnojiva je osiguran i služio bi za povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Inače, proizvodnja ovakvog organskog gnojiva već se radi u Bugarskoj, Rumunjskoj i Brazilu.

Predstavnici Woodland-a istaknuli su prigodom predstavljanja projekta da im je potrebna lokacija površine 20.000 m2 .

Sudionici sastanka obišli su industrijsku zonu Brda u središnjem dijelu Livanjskog polja koja već sada značajnim dijelom udovoljava zahtjevima ovog projekta izgrađenom infrastrukturom i potrebnim naponom električne energije, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti