Nabavka pasoša puna propusta, biće štete

23.02.2017. 13:10 / Izvor: Glas Srpske
Nabavka pasoša puna propusta, biće štete

Potpuno je nejasno ko sprovodi postupak javne nabavke pasoških knjižica, odnosno da li je to Savjet ministara, Ministarstvo civilnih poslova ili IDDEEA.

Francuska firma "Gemalto" upozorila je vlasti na nivou BiH na seriju propusta u procesu javne nabavke pasoških knjižica, a glavni se odnose na rokove, netransparentnost, predugo trajanje procedure i izmjenu knjižica u toku postupka zbog čega su i nastali problemi sa izradom pasoša.

Firma iz Francuske se prijavljivala na prethodna dva tendera za nabavku pasoških knjižica i oba su propala poslije njenih žalbi koje je prihvatila Kancelarija za razmatranje žalbi BiH. Zbog propusta u procesu javnih nabavki zbog kojih su srušeni tenderi dovedena je u pitanje nabavka pasoških knjižica nakon 21. marta kada ističe ugovor sa trenutnim dobavljačem "Milbauerom".

"Gemalto" je pismo, koje je u posjedu "Glasa Srpske", prije nekoliko dana uputio predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću, ministrima spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću, finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi i civilnih poslova Adilu Osmanoviću, te Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) koja je nadležna za pasoše. Iz pisma je vidljivo da ova firma neće odustati od posla vrijednog 22 miliona KM, a "Glas Srpske" saznaje da je "Gemalto" već uložio žalbu i na treći tender za nabavku pasoških knjižica koji je IDDEEA pod pritiskom Savjeta ministara po hitnom postupku raspisala 20. februara.

"Potpuno je nejasno ko sprovodi postupak javne nabavke pasoških knjižica, odnosno da li je to Savjet ministara, Ministarstvo civilnih poslova ili IDDEEA. Prema zakonu jedino IDDEEA može sklopiti ugovor i odgovorna je za postupak nabavke pasoša. Zato se nadamo da se neće dešavati aktivnosti koje mogu prouzrokovati dodatnu štetu i kasnije pravne dileme usljed nejasnoća koji organ je donosio odluke. Ugovorni organ koji je jedini po propisima BiH nadležan za sprovođenje postupka nabavke utrošio je 152 dana u čekanjima, što pogoduje postojećem dobavljaču", navedeno je u pismu.

Naglašeno je da obaveze koje su preuzele institucije BiH potpisivanjem pristupnih dokumenata EU garantuju transparentnost postupaka javnih nabavki, ali da to nije slučaj u praksi.

"Iz javno dostupnih dokumenta smo informisani da se mijenjaju uslovi u vezi sa bezbjednosti pasoških knjižica. 'Gemalto' je upravo zbog takvih visokobezbjednosnih uslova pristupio tržištu BiH. Ovakvi postupci nesporno uvode sumnju u transparentnost postupka. Nakon dva postupka nabavke mijenjaju se tehnološki uslovi tendera. Njih definiše jedan organ (IDDEEA) kroz izmjene pravnih uslova koje određuje drugi organ (Ministarstvo civilnih poslova) što dodatno uvodi sumnju u transparentnost postupka i može da proizvede štetu" - istaknuto je u pismu "Gemalta", u kojem očekuju da će biti transparentno informisani o daljim aktivnostima jer konstantno nastaje šteta zbog nepravilnog informisanja i otezanja postupka.

Advokat Marijana Kulenović, koja zastupa "Gemalto", kaže da nema ovlašćenje te firme da daje izjave. Odgovori na pitanja nisu stigli ni iz Kancelarije za razmatranje žalbi ni iz IDDEEA.

BIVŠI DIREKTOR

"Glas Srpske" objavio je juče da je Edim Nesimi imenovan za savjetnika direktora IDDEEA čim je podnio ostavku na direktorsku poziciju u toj agenciji obrazloživši taj potez zdravstvenim problemima, iako upućeni tvrde da je to učinio upravo zbog problema sa pasošima. Zamjenik direktora IDDEEA Radivoje Trbić, koji trenutno obavlja funkciju direktora, potvrdio je da je Nesimi savjetnik i da je vraćen na tu poziciju iz više razloga.

"Jedan od njih je i to što planiram da ga imenujem kao pravnog zastupnika ako dođe do ročišta u Sudu BiH na osnovu tužbi "Gemalto" i IDDEEA koje se tiču prva dva tendera", rekao je Trbić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti