Sajam prilika za povezivanje socijalnih i komercijalnih kompanija

29.03.2017. 14:54 / Izvor: Akta.ba
Sajam prilika za povezivanje socijalnih i komercijalnih kompanija
OTVORI GALERIJU

Na Sajmu socijalnog poduzetništva prezentirane mogućnosti suradnje između socijalnih i komercijalnih kompanija.

Današnji Sajam socijalnog poduzetništva, koji se održava u Sarajevu, okupio je socijalne i komercijalne kompanije s ciljem njihovog uvezivanja i uspostavljanja međusobne suradnje. 

Komerijalno-socijalno partnerstvo ogledat će se u podršci pripadnicima ugroženih grupa, u upoznavanju sa njihovim sposobnostima i potrebama, s načinom na koji su organizirali svoje djelatnosti, te pružanju podrške njihovom radu na različite načine.

Ranka Ninković-Papić, dirkektorica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH, navodi da im je cilj spajanje socijalnih i komercijalih kompanija. 

Ovo je jedan inovativan pristup kako bi vidjeli kako komercijalne kompanije mogu, savjetima i na drugi način, pomoći socijalnim kompanijama i eventualno uspostavljanjem neke suradnje.

Drugi dio priče je stvaranje povoljnog okruženja za razvoj ovog poduzetništva i strateška rješenja u ovoj oblasti koja još nisu donešena. 

Ninković-Papić navodi da najveći dio problema leži u tome što ova oblast nije zakonski uređena i ne postoji kategorija socijalog poduzetništva. Također, ovim kompanijama se ne pružaju nikakve olakšice, navodi ona. 

Predrag Jović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice, kaže da je postoji intezivna suradnja vladinog i nevladinog sektora.

''Današnji sajam je pokazao da imamo kompanije koje zapošljavaju osobe s invaliditetom i da su te kompanije uspješno posluju te da postoji mogućnost za suradnju", naveo je Jović. 

Irfan Sarajlić iz kompanije Euro-asfalt kaže da im socijalne kompanije, koje zapošljavaju osobe s invaliditetom, mogu pomoći u sitnim poslovima koje rade kao što su čišćenje zelenih površina, održavanje cesta i sl. 

"Cilj nam je pružiti priliku i manjim kompanijama da nas, kroz svojevrstan vid suradnje, prate u nekim manjim, ali i većim poslovima", navodi Sarajlić. 

Dušan Marković, direktor kompanije Patriot iz Bijeljinem, koja se bavi zapošljavanjem invalida, kaže da oni u Bijeljni čiste gradski park i ulice, te da je ovaj sajam prilika za uspostavljajnje suradnje sa drugim kompanijama.

Podsjetimo, Sajam socijalnog podzetništva je jedna od aktivnosti zagovaračke kompanje ''Donošenje novih politika u oblasti socijalnog poduzetništva'' koju FSU u BiH i Koalicija marginaliziraniih grupa u BiH KOMA provodi uz podršku USAID-a.

Aktivnosti se realiziraju u okviru USAID projekta "Program održivosti socijalnog društva u sektoru ljudska prava marinaliziranih grupa(CSSP)" kojeg provodi Fondacija za socijalno uključivanje u BiH, uz podršku agencije Boram.

Poslovni portal Akta.ba aktivno je uzeo učešćenje u učestvovanju i praćenju sajma.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti