Euroaquaing svakodnevno radi na promociji značaja tretiranje pitke vode

19.04.2017. 09:39 / Izvor: Akta.ba

Kompanija se u svojoj primarnoj djelatnosti bavi projektovanjem, izradom i inžinjeringom sistema za tretiranje prečišćavanje vode.

Neupitna je svakodnevna potreba za ‘’čistom’’ fizičko hemijski i mikrobiološki ispravnom vodom. Euroaquaing d.o.o. iz Tuzle, kompanija koja je jedinstvena na bh. tržištu po pitanju sistema za tretiranje i prečišćavanje vode u cilju proizvodnje pitke vode, kroz svoj rad svakodnevno pokušava što većem broju stanovništva omogućiti korištenje kvalitetne a prije svega ispravne vode.

Miralem Omerdić, generalni direktor kompanije Euroaquaing za Akta.ba rekao je da danas jedno od tržišta koje je doživjelo, i idalje kontinuirano raste, jeste tržište sistema za tretman vode.

"Većina današnjih sistema za prečišćavanje vode jednog grada ili naselja a pogotovo industrijska postrojenja su zastarjeli kako po pitanju korištenih tehnološkog procesa tako i načina rada i upravljanja. Takve sisteme, koji koriste starije tehnološke postupke i u većini slučajeva ručni način upravljanja, bilo bi poželjno zamijeniti modernim sistemima upravljanja koji koriste novije tehnološke procese kao i potpuno automatizirani sistem upravljanja u svrhu postizanja automatskog rada kao i veće energetske efikasnosti", rekao je Omerdić.

RAZVOJ NAJSAVREMENIJIH SISTEMA ​

Preduzeće Euroaquaing d.o.o. Tuzla od početka svog nastanka samostalno radi na razvoju najsavremenijih sistema za tretman vode.

Prevashodni cilj preduzeća jeste da znanje i iskustvo menagmenta i iskusnih inženjera zaposlenih u EAI-u, koji su znanje i iskustvo stekli u drugim preduzećima van BiH radeći za renomirane svjetske firme iz USA na velikim industrijskim projektima, čija ukupna vrijednost prelazi nekoliko milijardi dolara, koristeći moderne tehnološke procese i načine upravljanja, prenesu mladim inžinjerima različitih usmjerenja i formiraju inžinjering tim koji će moći se odazvati na slične projekte, neovisno o kapacitetu i dimenzijama sistema. 

Preduzeće je do sada radilo na nekim projektima većih kapaciteta, pri čemu je najistaknutiji rad na kompletnom inžinjeringu, dizajnu, nabavci i konstrukcija kao i puštanju u rad i održavanju automatskih sistema  Reverzne Osmoze, sistema za Deferizaciju i demanganizacijiu vode, Omekšavanju i filtraciji vode većih protoka, od Q= 150 m3/dan do Q= 550 m3/dan i većih, za potrebe domaćih firmi.

"Veoma je širok spektar industrijskih grana u kojima imamo naše sisteme od automobilske industrije, aluminijska operma, metalska industrija, željezare, industrija stakla, prehrambene industrije, peradarstva, plantaže voća, toplana, autmatskih autopraona, pekara, zdravstvenih ustanova, stomatoloških ordinacija, javnih vodovoda i udruženja građana, javnih ustanova, individualnih objekata i stanova. A oni se svakodnevno nadopunjuju i šire.", rekao je Omerdić.

NAVODNJAVANJE PLANTAŽA

Nedavno su na području Živinica, tačnije na jednoj od najvećih plantaža borovnice na Balkanu, njemačke firme Elisa Berry, instalirali sistem deferizatora i demanganizatora kapaciteta Q= 550 m3/dan  .

Omerdić kaže da je ovaj sistem za prečišćavanje vode tokom zime bio pripreman i u martu ove godine pušten u svoj puni rad.

"Automatski Sistem koji smo instalirali, radi kompletno automatski 24/7, i služit će za pripremu vode za navodnjavanje plantaže borovnica koja se proteže na 300 ha, a imaju namjeru i širiti svoje kapacitete. Razlog postavljanja ovog sistema je u tome što je ovo područje na kojem se nalazi plantaža, imalo velikih problema sa sastavom vode, koja dolazi iz sitrnozrnastih aquifaira,  koja je u sebi imala dosta visoku koncentraciju željeza preko 8 mg/l  i mangana preko 1,7 mg/l. Uvođenjem ovog sistema taj problem je riješen, pa će to omogućiti i kvalitetniji urod", rekao je Omerdić.

Euroaquaing svoje djelovanje osim na teritoriji BiH i regiji ima i na Srednjem Istoku kao i Africi na kojem EAI inžinjering i stručni tim sa svojim znanjem i iskustvom dokazao i rade na značajnim projektima tretmana vode za poznate svjetske kompanije kao što su Pepsi Cola, RWL

"Što se tiče BiH tržišta najviše smo fokusirani na inžinjering tačnije projektovanje i konstrukciju specijaliziranih aparata. To uključuje reversne osmoze, deferizatori i demanganizatori, omekšivaće, razne filtere i kombinacije sistema shodno hemijskoj analizi koju radimo kao preduslov da bi identifikovali povišene parametre u vodi i dizajnirali sitem za prečišćavanje prema zahtjevu naših klijenata", govori Omerdić.

Preduzeće Euroaquaing d.o.o. također ponosno navodi da EAI inžinjering tim radi tzv ‘’Front - End Engineering  Design (FEED)’’ za cjelokupni sistem tretmana vode. FEED podrazumijeva detaljan inžinjering I dizajn kao I povezivanje različitih podsistema kao što su predtretman vode, mikrofiltracija, nanofiltracija, ultrafiltracija i na kraju reverznu osmozu u jedan veliki sistem koji koristi automatsko upravljanje pomoću programabilnih logičkih kontrolera (PLC) sa HMI .

Time će se preduzeće moći odazvati na razne zahtjeve klijenata unutar i van regiona.

Jasno je da mlade ljude samo treba usmjeriti i omogućiti im da se razvijaju, naglasio je Omerdić, i u tom kontekstu ova kompanija razvija svoje softvere za automatsku kontrolu sistema za pročišćavanje vode. Softveri koji su razvijeni od strane njihovog mladog tima vezani su automatsku filtraciju vode zatim reversnu osmozu i softver za automatsku UV filtraciju.

"Ukoliko sam mogao organizirati multidisciplinarni i multinacionalni inžinjering tim koji je radio na magaprojektima nevidim razgloga zašto to nebi mogli napraviti na našim prostorima sa našim mladim inžinjerima i dati im priliku da rade u BiH", rekao je Omerdić.

Vizija preduzeća jeste da pozitivno utiče na ekonomski razvoj BiH tako da u budućnosti ne bude potrebe za dolazak preduzeća iz stranih zemalja na BiH prostore za rješavanje poslova i problema slične prirode, već da provjerena kombinacija iskusnih I mladih inžinera iz Bosne i Hercegovine pokažu svoju stručnu kompetenciju i dokažu da mogu raditi poslove na istoj razini kao inžinjeri i stručnjaci iz preduzeća stranih zemalja.

Kompanija se u svojoj primarnoj djelatnosti bavi projektovanjem, izradom i inžinjeringom sistema za tretiranje prečišćavanje vode bilo da se radi o kompaktnim kućanskim uređajima ili o postrojenjima industrijskih razmjera.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti