Koliko BiH košta svaki neradni dan?

29.04.2017. 10:14 / Izvor: N1
Koliko BiH košta svaki neradni dan?

Ponedjeljak i utorak za njih su neradni dani. Je li ta praksa postala luksuz, može li država priuštiti sebi nerad?

Zaposleni u javnom sektoru uživaju u produženom vikendu. Ponedjeljak i utorak za njih su neradni dani. Je li ta praksa postala luksuz, može li država priuštiti sebi nerad?

Svaki neradni dan prazni državnu kasu. Koliko će koštati Praznik rada? N1 je izračunao da nerad državu dnevno košta 36 miliona maraka. Prema prijedlogu Ministarstva rada i socijalne politike u ovoj godini u Federaciji BiH će biti 17, a u RS 22 neradna dana. Nadležni se pravdaju, javlja N1.

"Ako zakonom propisani praznik traje dva dana, onda mi ne možemo mijenjati odredbe zakona. Mi ih poštujemo. Naravno da moramo imati senzibilitet prema ekonomiji i to je neka obaveza koju moramo svi voditi i provoditi", poručuje Vesko Drljača, minister rada i socijalne politike u Vladi Federacije BiH.

Da ipak senzibiliteta nema - svjedoče prazni parkinzi. Parkinzi ispred državnih institucija su i prije isteka radnog vremena poluprazni. Jedan takav neradni dan finansira upravo privatni sektor plaćajući poreze.

Sa druge strane, privatni sektor sebi ne može priuštiti odmor za praznike. Vremena za odmor nema.

Zakon o praznicima na državnom nivou još uvijek ne postoji, što poslodavci nerijetko iskorištavaju.

"Obzirom da pogotovo u ovom sektoru imate poslodavce koji djeluju na državnom nivou, tako da to nepostojanje državnog zakona o praznicima je upravo jedan kamen spoticanja kad je riječ o radu na praznike", tvrdi Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (ST) BiH.

U strahu od otkaza, na rad bez odmora za praznike radnici se ne žale. Poslodavci moraju kontinuiranim radom platiti poreze, da bi za praznike državne institucije odmarale i uživale luksuz od 36 miliona KM na dan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti