Šamac: Uvesti red u eksploataciju šlјunka

01.05.2017. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Šamac: Uvesti red u eksploataciju šlјunka

Predloženo je da 5. maja u Šamcu bude održan sastanak na kojem bi bilo govora o primjeni pravilnika o eksploataciji mineralnih sirovina.

Ministar polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić boraveći sa saradnicima u Šamcu izjavio je da je u oblast vodoprivrede na području opštine Šamac do sada uloženo oko 3,5 miliona KM, te ukazao na potrebu uvođenja reda prilikom eksploatacije šlјunka na području Posavine.

Mirjanić je rekao da je, kada je riječ o vodoprivredi, 740.000 KM uloženo iz Fonda solidarnosti, dok je 2,8 miliona KM na osnovu projekta Evropske investicione banke.

"Urađene su određene sanacije na rijekama Savi i Bosni, a ostaje da se realizuje projekat većeg obima - uređenje ruševnih obala rijeke Bosne“, naveo je Mirjanić i dodao da su taj projekat uradili predstavnici Javne ustanove „Vode Srpske“ i federalne agencije za vode.

Mirjanić je napomenuo da je, kada je riječ o eksploataciji šlјunka, predložio da 5. maja u Šamcu bude održan sastanak predstavnika ove i opština Modriča, Derventa, Doboj i Brod sa predstavnicima Ministarstva i Javne ustanove „Vode Srpske“ sa kojim bi razgovarali o primjeni pravilnika o eksploataciji mineralnih sirovina.

Prema njegovim riječima, na taj način bi napravili korekcije koje će pobolјšati tu aktivnost s cilјem da sve što se uradi omogući nesmetan rad privrednicima koji se bave tim poslom, ali i da se uvede red i da ne može svako da eksploatiše bez dokumetacije i dozvola.

Mirjanić je poslije sastanka sa načelnikom opštine Šamac Đorđem Milićevićem rekao da je razgovarano o korištenju polјoprivrednog zemlјišta čija je površina oko 2.700 hektara u državnom vlasništvu.

Prema njegovim riječima, do sada je pod koncesiju dato 945 hektara, dok je pod zakup dato samo 48, a preostalo je 740 hektara.

"Red je da Skupština opštine Šamac donese odluku o raspisivanju javnog poziva i da se privede kraju dodjela zemlјišta u zakup“, rekao je Mirjanić i dodao da bi sve trebalo da bude okončano u roku od mjesec i po dana.

Mirjanić je naveo da, prema podacima katastra, još nije obuhvaćeno 1.026 hektara na šamačkom području, a da su procjene da bi između 200 i 300 hektara moglo biti produktivno i da se to da pod zakup polјoprivrednicima.

Načelik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da ova lokalna zajednica u prosjeku gubi između 200.000 i 300.000 KM godišnje na osnovu nelegalne eksploatacije šlјunka.

"Vidim spremnost Ministarstva da konačno imamo pomak i kada je riječ o nelegalnoj eksploataciji šlјunka i pijeska na ovom području gdje su stalni pritisci lјudi sa terena da to uradimo. Na dobrom smo putu", naglasio je Milićević.

On je izrazio zadovolјstvo i današnjim prisustvom predstavnika „Voda Srpske“ koji su poslije tri mjeseca shvatili ozbilјnost problema, te je istakao da su dobili garancije da se opštinska ispekcija uklјuči u posao i sankcioniše nelegalan rad, a da se stvore preduslovi da se privrednicima, koji rade legalno, pomogne da dobiju dozvolu za eksploataciju.

Milićević je istakao da je na sastanku sa Mirjanićem ukazao na problem veoma slabe naplate koncesione naknade, te podsjetio da 2013. i 2014. ništa nisu naplatili, pa je danas dogovoreno da se u saradnji sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave interveniše kod Poreske uprave da bi se poblјšala koncesiona naplata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti