Agrokor razmatra vraćanje brenda Merkatora u BiH

25.05.2017. 13:13 / Izvor: Akta.ba
Agrokor razmatra vraćanje brenda Merkatora u BiH

Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor kazao je da što se tiče maloprodaje u BiH planiraju vratiti brend Merkatora.

Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor, je danas nakon sastanka na kojem su predstavnici relevantnih bh. ministarstva rekao da što se tiče BiH, dvije kompanije u vlasništvu Agrokora ne posluju zadovoljavajuće dok ostale imaju dobro poslovanje. Radi se o kompanijama Konzum BiH i Velpro.

Zbog toga se planira ići na njihovo restrukuriranje. Tako što se tiče maloprodaje u BiH planiraju vratiti brend Merkatora.

''Vratit ćemo ponovno brend Merkator. Merkator će preuzeti sve Konzumove dobavljače i zaposlenike na sebe čime ćemo dati sigurnost dobavljačima i zaposlenicima da su njihova mjesta sigurna'', kazao je on.

Dodaje da su se na to odlučili jer su njihova istraživanja pokazala da je brend Merkator prepoznatljiviji i da daje veću sigurnosti kupcima.

Naglasio je da je to za sada samo plan i da se radi na njegovoj realizaciji.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomski odnosa BiH, kazao je da im je zajednički interes da uspije restrukturiranje cijelog Agrokora jer u njihovim kompanijama u BiH radi oko 5.200 radnika i surađuju sa oko 1,300 dobavljača.

''Cilj nam je sačuvati postojeća radna mjesta i smanjiti utjecaj na bh. ekonomiju. BiH podržava plan za restrukturiranje Konzuma i Velproa u BiH'', kazao je on.

Nakon sastanka je istaknuto da će predstavnici Hrvatske imati mjesečne sastanke sa predstavnicima bh. vlasti kako bi ih informirali o tijeku ovog procesa.

U Konzumovim trgovina u BiH radi oko 4,600 zaposlenih što pokazuju važnost očuvanja ovog poslodvnog sustava. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti