Agrokor razmatra vraćanje brenda Merkatora u BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Agrokor razmatra vraćanje brenda Merkatora u BiH

Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor kazao je da što se tiče maloprodaje u BiH planiraju vratiti brend Merkatora.

25.05.2017. 13:13 / Izvor: Akta.ba

Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor, je danas nakon sastanka na kojem su predstavnici relevantnih bh. ministarstva rekao da što se tiče BiH, dvije kompanije u vlasništvu Agrokora ne posluju zadovoljavajuće dok ostale imaju dobro poslovanje. Radi se o kompanijama Konzum BiH i Velpro.

Zbog toga se planira ići na njihovo restrukuriranje. Tako što se tiče maloprodaje u BiH planiraju vratiti brend Merkatora.

''Vratit ćemo ponovno brend Merkator. Merkator će preuzeti sve Konzumove dobavljače i zaposlenike na sebe čime ćemo dati sigurnost dobavljačima i zaposlenicima da su njihova mjesta sigurna'', kazao je on.

Dodaje da su se na to odlučili jer su njihova istraživanja pokazala da je brend Merkator prepoznatljiviji i da daje veću sigurnosti kupcima.

Naglasio je da je to za sada samo plan i da se radi na njegovoj realizaciji.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomski odnosa BiH, kazao je da im je zajednički interes da uspije restrukturiranje cijelog Agrokora jer u njihovim kompanijama u BiH radi oko 5.200 radnika i surađuju sa oko 1,300 dobavljača.

''Cilj nam je sačuvati postojeća radna mjesta i smanjiti utjecaj na bh. ekonomiju. BiH podržava plan za restrukturiranje Konzuma i Velproa u BiH'', kazao je on.

Nakon sastanka je istaknuto da će predstavnici Hrvatske imati mjesečne sastanke sa predstavnicima bh. vlasti kako bi ih informirali o tijeku ovog procesa.

U Konzumovim trgovina u BiH radi oko 4,600 zaposlenih što pokazuju važnost očuvanja ovog poslodvnog sustava. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti