U Tešnju održan okrugli sto o distribuciji svježe maline

07.07.2017. 10:06 / Izvor: Akta.ba
U Tešnju održan okrugli sto o distribuciji svježe maline

Direktor TRA Agencije je predstavio "Tešanjsku malinu" premium" kvaliteta i prezentovao rezultate rada

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ze-Do Kantona, USAID/Sweden FARMA projektom, Udruženjem proizvođača jagodičastog i bobičastog voća općine Tešanj organizovali su u Tešnju okrugli stol na temu "Distribucija svježe maline i dalji pravci razvoja".

Učešće na okruglom stolu je uzeo veliki broj učesnika lanca vrijednosti proizvodnje jagodičastog voća iz cijele BiH, otkupljivača, ministarstava, međunarodnih organizacija i dr.

Na okruglom stolu prof.dr.Ismar Alagić, direktor TRA Agencije je predstavio "Tešanjsku malinu" premium" kvaliteta i prezentovao rezultate rada i podrške proizvodnji maline u proteklom periodu.

Armin Kurbegović prezentovao je rezultate analize koju je radio projekat USAID/Sweden FARMA, potom je Jasminka Hadžiavdić iz Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH prezentovala odrednice inicijative "Kampanja 2017. godine", da bi u preostalom dijelu okuglog stola učešće uzeli brojni proizvođači, predstavnici otkupljivača, ministarstva i međunarodnih organizacija.

Nakon provedene diskusije učesnici su jednoglasno usvojili zaključke koji će biti proslijeđeni svim odgovornima u lancu vrijednosti proizvodnje jagodičastog voća u BiH. Usvojeni zaključci su slijedeći:

1. Svi uključeni u lanac vrijednosti proizvodnje jagodičastog voća obavezuju se da će sprečavati bilo kakvo dezinformisanje javnosti uz suzdržavanje od plasiranja neprovjerenih informacija i suprostaviti se poduzimanju bilo kakvih devijantnih postupaka uz jasnu identifikaciju i ograđivanje od inicijatora istih;

2. Raditi na koordiniranoj aktivnosti proizvođača-otkupljivača-Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Federacije FBiH na iznalaženju i obezbjeđivanju interventnih subvencija za proizvođače maline u 2017. godini sa nivoa FBiH;

3. Kreirati programe prehrane i zaštite na temelju generičkih oznaka proizvoda, bez bilo kakvog preferiranja proizvođača imajući na umu sredstva odobrena od strane EU i relevantnih izvoznih trzišta;

4. Poduzeti aktivnosti na pozicioniranju proizvodnje jagodičastog nivoa na strateški nivo u BiH, uz izradu smjernica za uvođenje diversifikacije u proizvodnji kultura jagodičastog voća za naredni period u BiH;

5. Zajedničkim snagama raditi na iznalaženju novih kanala distribucije maline na domaćem tržištu, pa i šire.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti