ZEOS ovlašteni operater sistema za električni i elektronski otpad

24.07.2017. 08:00 / Izvor: Akta.ba
ZEOS ovlašteni operater sistema za električni i elektronski otpad

U njihovom poslovanju na prvom mjestu nalaze se građani Bosne i Hercegovine i prvenstveno zaštita njihovog zdravlja.

ZEOS eko-sistem je osnovan 2012. godine, a operativno su počeli sa radom 2013. godine, kada ih je Federalno ministarstvo okoliša i turizma BiH ovlastilo da budu Vaš operater sistema za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u FBiH.

"Od svog osnivanja do danas specijalizirani smo u našoj djelatnosti, te ponosno možemo izjaviti da smo izgradili uređen sistem za izvještavanje, sakupljanje, kontrolu i nadzor tokova e-otpada, tako da završna faza u sistemu rezultira reciklažom e-otpada i ponovnim stavljanjem u lanac sirovina, čime se štedi velika količina energije, sprječava eksploatacija novih resursa i nastajanje ilegalnih deponija" kažu iz kompanije ZEOS.

U njihovom poslovanju na prvom mjestu nalaze se građani Bosne i Hercegovine i prvenstveno zaštita njihovog zdravlja. Poslovanje kompanije ZEOS je transparentno, društveno odgovorno i ne za profit.

Operater sistema je osnovan kao servis koji stoji na raspolaganju svojim obveznicima, koristi svoja znanja i resurse da im na najbolji način olakša izvještavanje i omogući ispunjenje zakonskih obaveza. Također uloga operatera je da obezbijedi plaćanje manjih naknada za plasiranu električnu i elektronsku opremu, u odnosu na samostalno ispunjavanje zakonskih obaveza od strane uvoznika, proizvođača i distributera, što za obveznike znači smanjenje troškova poslovanja.

Prema Pravilniku o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda, objavljenom u „Službenim novinama FBiH“ broj 87/12, te Izmjenama i dopunama Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda, objavljenim u „Službenim novinama FBiH“ broj 107/14), svaki uvoznik, proizvođač i distributer je po zakonu obavezan da izvještava i plaća naknadu za proizvode, koji rade pomoću električne energije ili baterija, a koji se po prvi put plasiraju na tržište FBIH.

Ukoliko ste uvoznik, proizvođač ili distributer električnih i elektronskih proizvoda, a niste upoznati sa svojom zakonskom obavezom, možete da kontaktirati osoblje kompanije Zeos eko-sistem d.o.o. Ilidža putem telefona +387 33 846 316 ili putem e-maila info@zeos.ba, oni će Vam obezbijediti sve potrebne informacije u vezi Vaših zakonskih obaveza.

Više informacija o ZEOS eko-sistem d.o.o. možete pronaći na internet stranici www.zeos.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti