Bh. građani osiguravaju imovinu od razbojstva, požara, udara letjelice...

29.07.2017. 11:53 / Izvor: Večernji List
Bh. građani osiguravaju imovinu od razbojstva, požara, udara letjelice...

Dom je za većinu nas najveća životna investicija, kao i najveća materijalna vrijednost koju posjedujemo.

Dom je za većinu nas najveća životna investicija, kao i najveća materijalna vrijednost koju posjedujemo. A kako bi zaštitili dom i ostatak imovine od problema i prirodnih nepogoda koje su u posljednjih nekoliko godina redovito pogađale BiH, sve više građana ima potrebu za sigurnom zaštitom imovine, piše Večernji list BiH.

Nedavno smo bili svjedoci velikih požara u kojima je imovina velikog broja građana izgorjela ili bila u opasnosti, a kako bi je zaštitili, odlučuju se za police imovinskog osiguranja.

OSIGURANICI ODREĐUJU RIZIKE

Ovom vrstom osiguranja možete osigurati apsolutno sve što vidite, a neke od osiguravajućih kuća nude i mogućnost izbora da sami sastavite svoj paket osiguranja. Istražili smo što građani najviše traže i žele kada je riječ o ovoj vrsti osiguranja.

„Kada je riječ o imovinskom osiguranju, predmeti osiguranja najčešće su vozila, stanovi, kuće, poslovni prostori. Kod čisto imovinskih osiguranja klijenti najčešće ugovaraju osnovne požarne rizike, kao što su požar, udar groma, oluja, tuča, eksplozija, manifestacije i demonstracije, pad i udar letjelice, ali sve češće ugovaraju i dopunske rizike kao što su poplava, izljev vode iz instalacijskih i kanalizacijskih cijevi, potresi, provalne krađe i razbojstva, lomljenje stakala, odnosno ovisno o tome koji rizici najviše ugrožavaju predmet osiguranja“, kazali su nam iz Triglav osiguranja.

Iz Central osiguranja su pak kazali kako za proizvode od stakla koji su zbog krhkosti osjetljivi ima smisla razmisliti o odgovarajućem osiguranju. Osiguranje pokriva štetu nastalu zbog pucanja, lomljenja ili razbijanja stakla. Dodaju i kako veliki broj građana osigurava sve vrste objekata i njihove dijelove.

Iz oba osiguranja - Central i Triglav kazali su kako klijenti često žele odrediti i od kojih rizika žele zaštititi imovinu.

„Sve češće se odlučuju na zaključivanje dopunskih rizika po vlastitom izboru. Tako, primjerice, osiguranici čija se imovina nalazi u blizini rijeka sve češće zaključuju osiguranje od poplave, što je osobito izraženo nakon katastrofalnih poplava koje su se dogodile u svibnju 2014. Nažalost, tek nakon potresa koji se dogode na našem području ili u širem okruženju, raste i potražnja za osiguranjem od te pojave“, kažu iz Triglav osiguranja.

KAKO OSIGURATI IMOVINU?

Osim domova i automobila, koji su dva najčešća predmeta osiguranja te vrste, sve više je onih koji se odlučuju za osiguranje pomoćnih objekata.

„Svjesni da vrijednost pomoćnih objekata i imovine na otvorenom prostoru, kao što su bazen ili ograda, nije zanemariva te da je ta imovina izložena povećanom riziku u odnosu na kuće i stanove, vrlo često odlučuju se osigurati ih“, kažu nam iz Triglav osiguranja.

Iz Central osiguranja pak navode kako je često i osiguranje strojeva od loma koje nudi zaštitu osiguranja u slučaju uništenja ili oštećenja stroja, strojnih i električnih uređaja, njihovih punjenja... Doznali smo i da je, što se tiče osiguranja od potresa, ono novijeg datuma i potražnja za njim je u stalnom porastu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti