Drljača: Penzije ostvarene do jula 1998. bit će povećane za deset posto

25.10.2017. 09:30 / Izvor: Fena
Drljača: Penzije ostvarene do jula 1998. bit će povećane za deset posto

Istakao je da se najviše penzije neće usklađivati, povećavati, sve dok najniži iznos penzije ne dostigne petinu iznosa najviše ostvarene.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, nakon što je Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i po hitnom postupku ga poslala u parlamentarnu proceduru, kazao je da je jedna od novih odredaba, u odnosu na ranije razmatran tekst Zakona, utvrđena vrijednost opšteg boda u visini od 14 KM.

"Penzije će biti usklađivane 15. aprila svake godine, u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, i najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje", rekao je Drljača.

Istakao je da se najviše penzije neće usklađivati, povećavati, sve dok najniži iznos penzije ne dostigne petinu iznosa najviše ostvarene po Zakonu, a da vanredno usklađivanje može biti provedeno jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto društvenog proivoda u prethodne dvije kalendarske godine veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta FBiH, a najviše do 50 posto stope rasta realnog BDP u prethodnoj godini.

Također, dodao je, najniža i zagarantovana penzija usklađuju se prema članu 79., a ne s troškovima života.

"Izuzetno, ukoliko postoje finansijske mogućnosti, Vlada FBiH može posebnom odlukom povećati iznos najniže penzije i u većem procentu, a najviše do stope rasta realnog BDP u prethodnoj godini",naglasio je Drljača.

Osim toga, predviđena je mogućnost da, u skladu s finansijskim mogućnostima, sredstava za ostvarivanje prava iz PIO i rada FZPIO, budu korištena i za finansiranje i rad udruženja penzionera na nivou FBiH.

Korisnicima prava - penzija ostvarenih do 31. jula 1998. godine, pojasnio je Drljača, bit će povećan zakonski iznos penzija za deset posto, a onima koji su prava ostvarili od 31. jula 1998. do 31. decembra 2007. godine za pet posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti