KEMIS-BH krajem godine otvara prvi regionalni Centar za bioremedijaciju

31.10.2017. 11:36 / Izvor: Akta.ba
KEMIS-BH krajem godine otvara prvi regionalni Centar za bioremedijaciju

Centar za bioremedijaciju je prvi takav centar u regiji Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Prije godinu dana KEMIS-BH d.o.o., je završio investiciju izgradnje skladišta za opasne materije po svim potrebnim standardima i zakonskim regulativama.

Kako navode iz ove kompanije za Akta.ba, KEMIS-BH d.o.o. je i u tekućoj godini nastavio sa investiranjem u nove tehnologije zaštite okoliša.

"S ponosom ističeno da smo pri završetku izgradnje "Centra za bioremedijaciju zemlje kontaminirane ugljikovodonicima", koji bi trebao da počne sa radom od decembra 2017. godine", potvrdili su za portal Akta.ba.

Inače, Centar za bioremedijaciju se gradi u industrijskoj zoni Lukavac, a vrijednost investicije je oko 300.000,00 KM. Riječ je o prvom takvom centru u regiji Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

 

Uspostavom funkcionalnog Centra za bioremedijaciju stvoriti će se uvjeti za dekontaminaciju zemljišta u skladu sa evropskim standardima i njeno ponovno korištenje u različite svrhe. Projekat će dovesti do rasterećenja okoliša i smanjenja uticaja na okoliš, unapređenju stanja i razvoju sistema upravljanja otpadom u BiH, te doprinjeti razvoju novih tehnologija i kreaciji novinh radnih mjesta.

"Pored ovog to je prvi vid zaštite podzemnih voda, a poznato nam je da će voda biti jedan u najvažnijih prirodnih resursa u budućnosti", ističu iz KEMIS-a, dodajući da sve zemlje Evrope provode (bio)remedijaciju zemljišta prilikom rušenje i novog građenja, privatizacije industrija, te prilikom poznatog uzroka kontaminacije.

Naglašavaju da u Bosni i Hercegovini do sada nije urađena niti jedna ozbiljna procjena rizika od kontaminiranog zemljišta, niti (bio)remedijacija. Procesom bioremedijacije može se tretirati zemlja kontaminirana organskim polutantima (hlorirani alifatski ugljikovodici, BTEX, PAH, ulja, fenoli, i sl. ), priustni npr. u zemlji pored benzinskih stanica, pored puteva, želježničkih pruga, u slučajevima izlivanja nafte, mulju, podzemnim vodama, građevinskom otpadu, pri rekonstrukcijama ili izgradnji puteva, željezničkih trasa i sl.

Inače, KEMIS je najveći izvoznik opasnog otpada iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske Unije. Za skladištenje opasnog otpada do njegovog konačnog zbrinjavanja u spalionicama zapadne Europe raspolaže sa specijalnim skladišnim kapacitetima ukupne površine oko 10.000m².

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti