Kreditna sredstva poboljšat će vodosnabdijevanje u pet općina FBiH

08.11.2017. 09:59 / Izvor: Fena
Kreditna sredstva poboljšat će vodosnabdijevanje u pet općina FBiH

To će značiti dugoročno poboljšanje vodosnabdijevanja za 250.000 građana Travnika, Novog Travnika, Zenice, Busovače i Viteza

Odluka o zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za izgradnju regionalnog vodovoda "Plava voda" stupit će na snagu ako je sutra na vanrednoj sjednici odobre delegati Doma naroda Federalnog parlamenta.

"To će značiti dugoročno poboljšanje vodosnabdijevanja za 250.000 građana Travnika, Novog Travnika, Zenice, Busovače i Viteza", potvrdio je Feni direktor JP Regionalni vodovod „Plava voda“ Ernad Granić.  

Očekuje pozitivno izjašnjavanje delegata o navedenoj odluci, čime bi se, kaže, potvrdila opredijeljenost i drugih nadležnih institucija, među kojima je pet općina, da se ide dalje sa realizacijom projekta.

"Kompleksnost projekta je izuzetno velika budući da se radi o pet općina te dva kantona, čije su skupštine već odobrile navedeno zaduženje", ističe Granić.

Također, u projekat su uključene institucije na federalnom nivou, među kojima je Fond za zaštitu okoliša, dok dvije evropske banke prate finansiranje i donator Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) za određene grantove.

"Ukupna sredstva zaduženja kod EBRD-a iznose 11 miliona eura, a isto toliko očekujemo i od Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) nakon što se potpiše ugovor između države i banke. Grant od SIDA-e iznosi 2,5 miliona eura", kazao je Granić. 

Sredstva EBRD-a i CEB-a planirana su za izgradnju vodozahvata na izvorištu „Plava voda“, izgradnju glavnog transportnog voda u dužini od 33 kilometra između Travnika i Zenice, izgradnju posebnih odvojaka za pet općina, a koristiće se i za turističko uređenje lokaliteta „Plava voda“ u Travniku i vodozaštitne zone.

Grant od SIDA-e je namijenjen za pet općina i rekonstrukcije njihovih lokalnih mreža. 

Dodaje da je preduzeće „Plava voda“ generalno zadovoljno kako ide procedura u smislu da se ispunjavaju svi predviđeni koraci.

"Međutim, to ide znatno sporije nego što bi mi željeli zbog administrativne kompleksnosti projekta", rekao je Granić, te najavio da nakon efektivnosti kreditnih sredstava slijedi provođenje procesa eksproprijacije zemljišta i raspisivanje tendera za izvođenje radova.

Odluku o zaduženju kod EBRD-a za izgradnju regionalnog vodovoda "Plava voda" prošle sedmice odobrio je Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti