Nakon više od tri godine proradili skeneri za otkrivanje šverca

29.11.2017. 09:19 / Izvor: Nezavisne novine
Nakon više od tri godine proradili skeneri za otkrivanje šverca

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH počela je koristiti skener kamione za kontrolu robe.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH počela je koristiti skener kamione za kontrolu robe, koji su zbog pravnih peripetija više od tri godine kupili prašinu.

U pitanju je donacija kineske vlade iz aprila 2014. godine, a o kakvoj je opremi riječ, najbolje govori njena vrijednost od deset miliona maraka.

Vozila se trenutno nalaze u Sarajevu i Gradišci, a kako su poručili iz UIO, obezbijediće sve neophodno da se ova vozila, čijom se upotrebom neuporedivo lakše otkriva roba koja se švercuje u kamionima i drugim vozilima, mogu koristiti i na nekim drugim graničnim prelazima.

Od Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost (DARNS) BiH dobijena je licenca kojom se Upravi dozvoljava djelatnost posjedovanja i korištenja izvora jonizirajućeg zračenja. Ova licenca je bila i osnova da se pomenuta vozila mogu početi koristiti.

"U proteklom periodu završena je obuka službenika UIO za rad na skener vozilima. UIO je donijela neophodne akte kao što su Program za zaštitu od zračenja i Plan za sprovođenje mjera za zaštitu od zračenja. Ukupno 38 službenika UIO nalazi se pod dozimetrijskim nadzorom u smislu da uz sebe nose posebne dozimetre koji se jednom mjesečno šalju na očitavanje u Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, koji je dobio tender za sprovođenje ovih aktivnosti na nivou BiH", kazao nam je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikaciju i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

Dodao je i da službenici koriste skener kombi, a koji je donirala Vlada SAD.

To vozilo je donirano kroz EXBS program za kontrolu izvoza i sigurnost granica Biroa za međunarodnu sigurnost i sprečavanje širenja naoružanja.

Pojašnjava kako je osnovna prednost korištenja skener vozila činjenica da obučeni službenici UIO na monitorima u skener vozilima mogu vidjeti i najsitnije detalje koji se nalaze u kamionima koji uvoze robu u BiH, bez otvaranja kamiona i fizičkog pregleda.

Podsjećamo, "Nezavisne" su prve pisale o ovom nesvakidašnjem slučaju, nakon čega su se stvari počele pomjerati sa mrtve tačke.

Prvi problemi u vezi s vozilima su nastali neposredno nakon što su donirana. Samo u rješavanju procedura oslobađanja donirane opreme od PDV-a i carine izgubljeno je pola godine.

Nakon završetka te procedure, problem je nastao u obezbjeđivanju dozvole od Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH.

Proizvođač ovih vozila je "Nuctech Company Limited", koja je vodeći svjetski proizvođač opreme za provjeru prtljaga, putnika i tereta na kopnenim graničnim prelazima, aerodromima, morskim pristaništima, željeznici i slično.

Slična vozila se već nekoliko godina koriste u Makedoniji, koja po tom osnovu ostvaruje značajan finansijski priliv u budžet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti