Hahn: Važno je adekvatne odgovore na Upitnik dostaviti što je prije moguće

04.12.2017. 10:05 / Izvor: Fena
Hahn: Važno je adekvatne odgovore na Upitnik dostaviti što je prije moguće

Zvizdić je informirao komesara Hahna i o trenutnoj situaciju u vezi sa setom zakona koji su vezani za akcize.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon susreta s komesarom za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom izjavio novinarima da je informirao Hahna o nekoliko bitnih procesa koji se nalaze u različitim fazama realizacije, prije svega o Upitniku Evropske komisije i o dosadašnjem stepenu realizacije odgovora iz Upitnika.

"Najvjerovatnije ćemo, ako ne dođe do bilo kakvih bezrazložnih političkih blokada taj posao završiti do kraja ove godine, plus-minus sedam ili deset dana", naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, otprilike 85 posto odgovora iz Upitnika je već prevedeno, preko 96 posto odgovora je dogovoreno na domaćim jezicima i ide u prevod i otpilike jedan ili dva posto odgovora ćemo završiti u drugim nivoima tijela Mehanizma koordinacije.

Zvizdić je informirao komesara Hahna i o trenutnoj situaciju u vezi sa setom zakona koji su vezani za akcize.

Komesar Hahn je kazao da kako se približava kraj godine, njegova žeelja je bila da dođe u posjetu BiH i još jednom podsjeti na evropske perspektive ove zemlje.

"Meni je zadovoljstvo čuti da cijeli niz vrlo važnih mjera koje su preostale, ne samo da su pripremljene, nego su pred njihovim okončanjem. Najvažnija od njih trenutačno je dostavljanje odgovora na Upitnik", naveo je komesar Hahn.

Dodao je da je važno, u tom kontekstu, adekvatne odgovore dostaviti što je prije moguće, "iako bi vi mogli sa svoje strane pokrenuti određene interne procese, odnosno zadržati dinamiku rada i sa naše strane".  

Tokom posjete komesara Hahna našoj zemlji planirani su susresti s državnim i entitetskim zvaničnicima s kojima će evropski komesar razgovarati o reformama i procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti