Hrvatska i Slovenija traže povrat ulaganja u TE Gacko i Ugljevik

11.12.2017. 08:34 / Izvor: Federalna.ba
Hrvatska i Slovenija traže povrat ulaganja u TE Gacko i Ugljevik

Ovog ponedjeljka u Haagu počinje usmena rasprava u arbitražnom sporu koji je protiv Bosne i Hercegovine pokrenulo Elektro-gospodarstvo Slovenija.

Ovog ponedjeljka u Haagu počinje usmena rasprava u arbitražnom sporu koji je protiv Bosne i Hercegovine pokrenulo Elektro-gospodarstvo Slovenija, zbog zajedničkog ulaganja u Rudnik i termoelektranu Ugljevik ‘80-ih godina prošlog vijeka. Gubitak u ovom sporu Republiku Srpsku mogao bi da košta skoro milijardu i po maraka. U međuvremenu, i Hrvatska elektroprivreda po istom osnovu traži isplatu 100 miliona maraka od Rudnika i Termoelektrane Gacko. Do nagodbe se pokušavalo doći mirnim putem, bez arbitraže, ali je za to rok istekao 1. decembra.

Slovenija je ‘80-ih ulagala u Ugljevik, a Hrvatska u Gacko. Sada traže povrat svojih ulaganja jer ove termoelektrane od početka sukoba u bivšoj Jugoslaviji nisu isporučivale struju u skladu s visinom uloženih sredstava u njihovu izgradnju. Ovi zahtjevi zasnovani su na istim argumentima  - na Samoupravnom sporazumu o zajedničkoj izgradnji.

“Ako posmatramo pravno, ne radi se o međunarodnom sporu, jer to je bilo u okviru jedne države. Republike nisu tad imale status država već federalnih jedinica, tako da to nije međunarodni spor”, kaže Mlađen Mandić, v.d. pravobranioca BiH.

Ono što treba ustanoviti, a što je važno u oba slučaja je, smatra urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić, da li se ulaganja u ove rudnike i termoelektrane odnose na novac izdvojen iz Saveznog Fonda za nerazvijene u bivšoj Jugoslaviji.

“Sve republike su morale izdavajati određeni iznos za zajedničko ulaganje u nerazvijeni dio. Ako se radi o tome, onda oni ne bi trebali imati osnova za ovo potraživanje, što je i stav RS-a i ova dva rudnika”, smatra Vukelić.

Kako su i slovenski i hrvatski zahtjev zasnovani na istim argumentima, ishod arbitraže sa Slovenijom mogao bi biti dobar pokazatelj onoga što bi moglo uslijediti ukoliko se na isto odluči i Hrvatska. To još nije definitivno odlučeno, iako je rok za mirno rješavanje spora istekao 1. decembra, a bh. strana tražila je produženje roka za još tri mjeseca.

“U proteklih nešto više od šest mjeseci nadležna tijela BiH nisu poslala prijedlog pogodbe niti bilo kakvo pismeno očitovanje oko načina rješavanja spora, već je Pravobraniteljstvo BiH  krajem studenog 2017. godine uputilo HEP-u novi prijedlog za drugim produljenjem roka za mirno rješavanje spora. HEP će, uvažavajući prethodno navedene činjenice, razmotriti prijedlog Pravobraniteljstva BiH te donijeti odluku o daljnjem načinu rješavanja spora vezana za povrat ulaganja u Rudnik i Termoelektranu Gacko”, stoji u odgovoru HEP-a.

Na mirnom rješavanju spora s HEP-om dosad se nije radilo jer je Vijeće ministara BiH tek krajem novembra donijelo odluku o formiranju pregovaračkog tima za mirno rješavanje sporova, koji još nije počeo raditi. U svakom slučaju, u RS-u se nadaju da arbitraže u slučaju RiTE Gacko ipak neće doći i da prostora za razgovor još ima.

“Republika Srpska za to ima poseban interes, a i hrvatska strana, imajući u vidu da zajedno koristimo energiju sa HE Dubrovnik i da je moguće u budućnosti razvijati nove projekte kao što je Dubrovnik 2”, ističe Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a.

Nije svejedno da li će se uopće u slučaju RiTE Gacko ići u arbitražu, ma kakv bio njen ishod, jer i samo pokretanje arbitraže mnogo košta. Samo inicijalni sudski troškovi dosežu cifru od 600.000 maraka, koji je plaćaju unaprijed.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti