Pod istragom "bosanska silicijska dolina":Zbog dampinga pod istragom EU

27.12.2017. 08:29 / Izvor: Nezavisne novine
Pod istragom 'bosanska silicijska dolina':Zbog dampinga pod istragom EU

Bosna i Hercegovina zajedno sa Brazilom prijavljena je Evropskoj komisiji da je damping cijenama silicijuma ugrozila tržište Evropske unije.

Bosna i Hercegovina zajedno sa Brazilom prijavljena je Evropskoj komisiji da je damping cijenama silicijuma ugrozila tržište Evropske unije i izazvala materijalnu štetu privredi, zbog čega je otvorena i istraga.

U pitanju je ruda koja se koristi u metalskoj industriji, a koja je proizvedena u fabrikama B.S.I. iz Jajca i "RS Silicon" iz Bjelajca, kod Mrkonjić Grada, a koje su članice italijanske "Metalleghe" grupacije. Sve što proizvedu, izvoze na tržište EU.

Ovu informaciju juče nam je potvrdio i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je kazao kako je Ministarstvo o tome obaviješteno u ponedjeljak.

"Za prvih deset mjeseci ove godine izvoz u EU je znatno uvećan u odnosu na prošlu godinu i iznosi 28.000 tona u vrijednosti od 101 milion maraka", kazao nam je Šarović.

Kako saznajemo, ono što bi u narednom periodu moglo da bude u fokusu kontrole, pored dampinga, je da li je i sav izvezeni silicijum domaći.

Juče nismo uspjeli dobiti bilo kakav komentar u vezi s pokrenutom istragom iz ova dva preduzeća. Dok se u B.S.I. niko nije javljao na telefon, Jelena Kuridža, direktor "RS Silicona", nam je kratko poručila kako ništa ne želi da komentariše.

O svemu je upoznata i Spoljnotrgovinska komora BiH i to od strane Ministarstva inostranih poslova BiH u kojem je rečeno da je Generalni direktorat Evropske komisije DG TRADE obavijestio Misiju BiH u Briselu o žalbi koju su zaprimili.

Prijavu protiv ovih bh. izvoznika podnijele su španska "Ferroatlantica" i francuski "Ferropem". Oni u svojoj prijavi, dostavljenoj u novembru ove godine, traže da se uvedu antidamping mjere na period od pet godina.

Pod istragom će biti period od 1. oktobra prošle do 30. septembra ove godine. Na internet stranici preduzeća B.S.I. se navodi kako im je godišnja proizvodnja od 18.000 do 20.000 tona silicijuma godišnje i da ga izvoze u Italiju, Mađarsku, Sloveniju, Njemačku, Slovačku, Poljsku, dok sa druge strane "RS Silicon" godišnje proizvede 16.000 tona proizvoda.

Evropska komisija je 19. decembra donijela odluku o pokretanju antidampinškog postupka, a na osnovu prijave koja je podnesena nekoliko sedmica ranije.

"Dokazi koje su dostavili podnosioci pritužbe upućuju na to da su obim i cijene uvezenog proizvoda iz ispitnog postupka negativno uticali na visinu naplaćenih cijena industrije Unije, što je dovelo do znatnih štetnih učinaka na ukupne rezultate i finansijsku situaciju industrije Unije", navodi se u obavještenju o pokretanju postupka u kojem pozivaju i proizvođače izvoznike da učestvuju u ovom postupku.

Istraga bi, kako je najavljeno, trebalo da traje oko 15 mjeseci, a ako se damping dokaže - proizvodi iz BiH mogli bi biti dodatno oporezovani, kao što je to slučaj s kineskim silicijumom, na koji su carine povećane za 16 odsto.

Pojam

Damping je prodaja u inostranstvu proizvoda po cijeni nižoj od važeće u zemlji proizvođača, odnosno prodaja po cijeni ispod troškova proizvodnje. Dampinške cijene često ne pokrivaju ni varijabilne troškove proizvodnje. Strogo kao poslovna strategija, to je način utvrđivanja spomenutih cijena radi postizanja određenih ciljeva poput osvajanja tržišta nekog proizvoda, tržišta neke zemlje, istiskivanja, odnosno uništavanja konkurencije u zemlji u kojoj se praktikuje damping. Zemlje obično uvode kazne i određuju propise radi onemogućavanja takvog uvoza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti