Na području Sanskog Mosta manje farmera, a više mlijeka

06.01.2018. 08:54 / Izvor: Nezavisne novine
Na području Sanskog Mosta manje farmera, a više mlijeka

Proizvodnja mlijeka na području općine Sanski Most povećana je u protekloj godini i pored toga što je smanjen broj neposrednih proizvođača.

Proizvodnja mlijeka na području općine Sanski Most povećana je u protekloj godini i pored toga što je smanjen broj neposrednih proizvođača, potvrdio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika u ovoj općini Husein Selimović.

Prema njegovim riječima, procjene su da je u prošloj godini proizvedeno oko sedam miliona litara mlijeka, što je za oko 500.000 litara više nego u 2016. godini.

"Trenutno se oko 400 farmera bavi proizvodnjom sirovog mlijeka i to je manji broj proizvođača u odnosu na ranije godine. Jedan broj poljoprivrednika ugasio je proizvodnju i mahom se radi o ljudima koji su otišli na privremeni rad u inostranstvo. Uporedo, imamo situaciju da su ostali priozvođači povećali broj muznih grla i proizvodnju mlijeka", istakao je Selimović. 

Prema njegovim riječima, pozitivnom trendu, kada je riječ o proizvodnji mlijeka, doprinijela je i redovna isplata poticaja iz općinskog i kantonalnog budžeta. 

"Ove godine imali smo situaciju da se lokalna vlast odrekla kupovine službenih automobila i 100.000 maraka planiranih u te svrhe, uložila u poljoprivrednu proizvodnju i poticaje mljekarstvu", istakao je Selimović. 

On je naveo da su tokom protekle godine planirani poticaji poljoprivrednicima isplaćeni i iz kantonalnog budžeta, a pozitivna okolnost je da je Vlada FBiH u 2018. godini planirala 11 miliona maraka kako bi se isplatila ranija dugovanja poljoprivrednicima u USK, što bi trebalo doprinijeti nastavku pozitivnih trendova u proizvodnji mlijeka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti