Nadležne institucije na nivou BiH da zaštite domaću proizvodnju

18.01.2018. 07:29 / Izvor: Akta.ba
Nadležne institucije na nivou BiH da zaštite domaću proizvodnju

Iz entitetskog resornog ministarstva navode da su u prethodnim godinama bili jedan od glavnih inicijatora za uređenje ovog pitanja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) podržalo je zahtjeve Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a da se uredi vanjskotrgovinsko poslovanje i zaštiti domaća proizvodnja.

S tim u vezi pozvali su nadležne institucije na nivou BiH da preduzmu sve propisane mjere za uređenje ove oblasti.

Iz entitetskog resornog ministarstva navode da su u prethodnim godinama bili jedan od glavnih inicijatora za uređenje ovog pitanja i provođenje svih dozvoljenih mjera u smislu zaštite domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora, kako na nivou RS, tako i u BiH. 

Osim toga, Ministarstvo će, kako dodaju, u okviru svojih ingerencija i mogućnosti uložiti dodatne napore u svrhu stabilizacije stočarske proizvodnje u RS-u s ciljem podizanja njene konkurentnosti.

"Pitanje uređenja vanjskotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a iniciralo je i na posljednjem sastanku vlada  RS-a i Federacije BiH", navodi se u saopćenju.

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a jučer je zatražio od institucija na nivou BiH uvođenje mjera za zaštitu domaće proizvodnje mesa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti