Eko-toplana preuzima grijanje 1. februara?​

19.01.2018. 08:08 / Izvor: SRNA
Eko-toplana preuzima grijanje 1. februara?​

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da bi 1. februara nova "Eko-toplana" trebalo da preuzme grijanje grada u punom kapacitetu.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da bi 1. februara nova "Eko-toplana" trebalo da preuzme grijanje grada u punom kapacitetu ako na sjednici Skupštine grada 31. januara bude donesena odluku o pitanjima koja se tiču grijanja.

Na sjednici Kolegijuma gradskog parlamenta usaglašeno je da će na narednoj sjednici odbornici raspravljati o 29 tačaka dnevnog reda, među kojima će biti i set odluka koje se tiču grijanja. 

Odbornici će razmatrati i tri odluke kojima se povjerava djelatnost grijanja u gradu novoj toplani.

"Riječ je o odlukama koje se odnose na tarifni sistem i na način isporuke i obračuna toplotne energije. Izmjena ima jer je u pitanju složena i komplikovana metodologija", objasnio je Radojičić, nakon sjednice Kolegijuma.

On je naveo da se u skladu sa izmjenama Zakona o komunalnim djelatnostima, koje su donesene prošle godine, za potrošače kod kojih se obračun vrši po metru kvadratnom ne mijenja cijena grijanja, kao ni za poslovne prostore.

"Mijenja se samo iznos za potrošače koji imaju ugrađene kalorimetre, jer se uvodi fiksni dio plus obračun utrošene energije. Plaćaće se ono što je kalorimetar obračunao kao trošak energije u samom stanu, i tu će cijena biti nešto niža, a uvodi se fiksni dio koji će se plaćati 12 mjeseci za proizvodnju i isporuku energije, koji do sada nije obračunavan, pa su taj trošak snosili potrošači koji su plaćali po kvadratnom metru", rekao je Radojičić.

On je pojasnio da je ranije potrošač koji je plaćao samo po kalorimetru plaćao isključivo utrošak toplotne energije u svom stanu, a sve ostalo što je podrazumijevalo dopremu grijanja do kalorimetra išlo je na teret ostalih ili proizvođača, prenijele su "Nezavisne novine".

Kada je riječ o cijeni, Radojičić je rekao da je ona dosta kompleksna, tako da treba uzeti cijelu formu pa izračunati koliko će svaki potrošač pojedinačno morati da plaća.

Na predstojećoj sjednici gradskog parlamenta biće raspravljano i o donošenju novog statuta grada zbog usklađivanja sa Zakonom o lokalnoj samoupravi iz 2016. godine.

"Urađena je nova omladinska politika grada, koju je radio Savjet omladinskih organizacija i ona će takođe biti pred odbornicima", naveo je Radojičić i dodao da će na dnevnom redu biti i set kadrovskih pitanja.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da će odbornici raspravljati i o dokumentima koji su bitni za razvojnu komponentu grada.

"Na dnevnom redu biće i Nacrt statuta grada. To će objediniti sve ono što je do sada rađeno, a neće biti nikakvih promjena", pojasnio je Talić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti