Od početka 2019. elektronsko podnošenje PDV-a za sve porezne obveznike

26.01.2018. 09:05 / Izvor: RTV Slon
Od početka 2019. elektronsko podnošenje PDV-a za sve porezne obveznike

U saradnji sa Udruženjem ekonomista SWOT, UIO jučer je u Tuzli održala prvi seminar za poreske obveznike koji pripradaju regionalnom centru Tuzla.

Korištenjem elektronskih usluga UIO, svi poreski obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza. U saradnji sa Udruženjem ekonomista SWOT, UIO jučer je u Tuzli održala prvi seminar za poreske obveznike koji pripradaju regionalnom centru Tuzla. Na ovom seminaru predstavljene su nove elektronske usluge i proces registracije za iste.

"Nama je cilj ustvari da kroz ovu cijelu 2018. godinu pređemo na potpuno elektronski način komuniciranja sa poreskim obveznicima", kazao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO.

Početkom 2018. godine na adrese 1618 velikih poreskih obveznika Uprava za indirektno oporezivanje poslala je Izjave o prihvatanju uslova korištenja elektronskih usluga svim velikim poreskim obveznicima,  koje su  morali popunuti  i dostaviti u Upravu do 12 janura, nakon čega je  Uprava za indirektno oporezivanje izvršila registraciju poreskih obveznika.

"Svi oni koji dobiju ulazne parametre nakon registracije moći će svoju  prvu PDV prijavu za mjesec januar koja se podnosi do 10. februara podnijeti elektronskim putem i na taj način ćemo uštediti i vrijeme i troškove poreskim obveznicima, pružajući jedan novi vid servisa putem našeg elektronskog portala", navodi Kovačević.

Novi elektronski servisi poreskim obveznicima omogućeni su usvajanjem izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u i Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama, kao i Uputstva o registraciji korisnika elektronskih usluga UIO. Svi ostali poreski obveznici, koji nisu u grupi velikih to su srednja i mala preduzeća, mogu podnositi zahtjeve za registraciju na E-Portal nadležnom regionalnom centru UIO. Po odobrenju registracije na E-Portal i svi oni mogu pristupiti elektronskom načinju podnošenja PDV-a i akciznih prijava.

"I praktično je to prvi korak u sistemu uvođenja elektronskog načina komunikacije između Uprave sa jedne strane i poreskih obveznika sa druge strane", ističe Kovačević.

Na web portalu Uprave za indirektno oporezivanje svi poreski obveznici mogu naći upustva za registraciju i način na koji mogu popunjavati PDV prijave, akcizne prijave. A  2018. godina ostavljena je kao prelazni rok za sve obveznike da pređu na elektronski način podonošenja PDV prijava i akciznih prijava što znači da će od početka 2019. godine  svi poreski obveznici morati biti u ovom sistemu podnošenja PDV i akciznih prijava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti