Authority Partners otvara novi edukacijski AP Lab ured u Sarajevu

05.02.2018. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Authority Partners otvara novi edukacijski AP Lab ured u Sarajevu

Pored novih prostorija, promijenili su i dužinu trajanja i program treninga i sada trening traje četiri mjeseca.

Authority Partners jedna od vodećih softverskih kompanija u našem društvu koja kroz nove projekte nastavlja svoju dugoročnu strategiju razvoja i uspjeha, u narednom periodu otvaraju svoj novi AP Lab ured koji donosi mnoštvo novih sadržaja.

Sa direktoricom kompanije, Aminom Karić razgovarali smo o ovom ali i o drugim projektima kompanije.

"Od 2014. godine, kada je počeo naš projekat AP Lab, trenirali smo preko 200 mladih ljudi. Prošle godine smo odlučili da promijenimo lokaciju AP Lab-a, stoga smo potpuno redizajnirali i opremili nove prostorije u ulici Mula Mustafe Bašeskije, u neposrednoj blizini našeg glavnog ureda", kaže Karić za Akta.ba.

Pored novih prostorija, promijenili su dužinu trajanja i program treninga. Sada trening traje četiri mjeseca.

"Ono što je posebno važno za ovaj projekat jeste da studenti uče u okruženju koje je slika našeg radnog okruženja sa tehnologijama koje mi svakodnevno koristimo. Svrha je da mladim ljudima damo šansu da pokažu svoje vještine i dobiju priliku da se zaposle u Authority Partners-u. Trenutno imamo dva aktivna programa edukacija, a riječ je o Cloud Masters i Agile PM Masters program koji je fokusiran na učenje vještina potrebnih za rad u realnom okruženju", pojašnjava Karić.

Uprkos velikom potencijalu, o kojem se u posljednje vrijeme mnogo govori, softverska industrija suočena je s problemom nedostatka stručnog kadra. Neprilagođen obrazovni sistem tržištu rada, kao i nedostatak praktičnog rada, samo su neki od razloga deficita ovog kadra, kako na svjetskom, tako i na bh. tržištu.

"Jasno je da postoje problem u ovom sektoru ali talenata svakako imamo, a potencijal moramo graditi. Imajući u vidu entuzijazam ljudi u IT sektoru, mislim da ćemo vrlo brzo dostići, a nadam se i prestići zemlje regiona", kaže Karić.

Pored AP Lab-a koji su pokrenuli da bi mladim talentima omogućili da se treniraju u realnom poslovnom okruženju, Authority Partners je uključen je i u različite aktivnosti koje doprinose poboljšanju edukacije u segmentu razvoja softvera. 

Organizuju predavanja, učestvuju u predlaganju nastavnog plana za osnovne i srednje škole, univerzitete, te podržavaju sve akcije unapređenja IT znanja.

Karić kaže da uspjeh ne dolazi slučajno, nego pažljivim planiranjem koraka, učenjem iz iskustava i primjenom novih tehnika i toga se drže u svojoj kompaniji.

"Naše opredjeljenje je da ostanemo izvrsni u onome što radimo, da kontinuirano rastemo i širimo naše znanje, te da pokažemo i dokažemo da radimo najbolji mogući posao. Želimo da budemo organizacija u kojoj se uči da bi se radilo i radi da bi se učilo, sa fokusom na kvalitet naših usluga i na profesionalni i lični razvoj naših konsultanata", kaže Karić.

Dodaje kako je Auhority Partners globalna kompanija koja sarađuje sa kompanijama širom svijeta. Stoga za njih granice ne postoje.

U svojim daljim planovima razvoja žele da nastave u svom osnovnom cilju kreiranja izvrsnosti, učenju novih tehnologija ali i nuđenja najboljih softverskih rješenja sadašnjim i budućim klijentima.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti