Svečano otvoren Authority Partners Lab: Mjesto stvaranja IT stručnjaka

08.02.2018. 18:18 / Izvor: Akta.ba
Svečano otvoren Authority Partners Lab: Mjesto stvaranja IT stručnjaka
OTVORI GALERIJU

Authority Partners je ovim Lab-om još jednom dokazao svoju društvenu odgovornost koja direktno pomaže razvoju bh. privrede, te razvoju mladih talenata u BiH.

S nama, budući IT profesionalci razvijaju najbolju verziju sebe! Kazala je to danas Amina Karić, direktorica Authority Partnersa, jedne od vodećih softverskih kompanija u našem društvu, prilikom otvaranja sarajevskog AP Lab-a.

Zajedno sa svojim timom, pred poslovnim partnerima i prijateljima svečano je predstavila budući program i rad novootvorenog Lab-a.

"Kroz naš Authority Lab želimo da pružamo priliku budućim IT stručnjacima da steknu neophodno iskustvo, znanje i vještine koje su im potrebne za rad u kompanijama kao što je naša. Mislimo, da kroz ovaj Lab direktno pomažemo razvoj IT industrije u BiH, podižemo standard i pripremao buduće praktikante za njihove karijere u ovoj industriji, na što smo posebno ponosni", kazala je Karić za Akta.ba.

Kompanija Authority Partners je 2014. godine pokrenula AP Lab praksu u sklopu koje je do sada održano 19 trening sesija, u kojima je učestvovalo 212 praktikanata, od kojih je 43 najtalentovanijih i zaposleno u ovoj kompaniji. Trenutno traje 20 sesija koja se završava ovog mjeseca.

Ovo je bio jedan od razloga zbog kojeg je pokrenut novi program edukacije u kompaniji, pod nazivom PM Agile Masters Program, namjenjen za program menadžere. Trenutno u kompaniji imaju pet vanjskih i dva interna praktikanta.

"Nadam se da će u budućnosti ovakvih programa biti sve više, ne samo u našoj kompaniji već i u drugim. Authority Lab je samo jedan od načina kroz koji mi pokušavamo da motivišemo i ostale IT kompanije koje zapošljavaju, da zapravo treba da počnu da treniraju i educiraju ljude. Jer samo na taj način ćemo proširiti bazu ali i otvoriti put ka zapošljavanju tih ljudi”, kazala je Karić.

Pored toga što stalno organizuju predavanja, učestvuju u predlaganju nastavnog plana za osnovne i srednje škole, univerzitete, te podržavaju sve akcije unapređenja IT znanja, Authority Partners priprema još neka iznenađenja za sve one koji vole programiranje i IT sektor.

Jedan od budućih planova, kako Karić kaže, jeste i osnivanje prve IT gimnazije u Sarajevu. A već od septembra ove godine počinje dvogodišnji program IT specijalista na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu a uskoro i na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Kompanija Authority Partners je ovim Lab-om još jednom dokazala svoju društvenu odgovornost koja direktno pomaže razvoju bh. privrede, te razvoju mladih talenata u BiH.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti