Zbog duga GRAS-a od 24,3 miliona KM za PDV: Sarajevski tramvaji ponovo na bubnju

05.03.2018. 14:05 / Izvor: Avaz.ba
Zbog duga GRAS-a od 24,3 miliona KM za PDV: Sarajevski tramvaji ponovo na bubnju

U Općinskom sudu u Sarajevu 15. marta bit će održana nova javna aukcija 36 vozila sarajevskog preduzeća GRAS.

U Općinskom sudu u Sarajevu 15. marta bit će održana nova javna aukcija 36 vozila sarajevskog preduzeća GRAS, među kojima je osam tramvaja i 28 autobusa, saznaje "Dnevni avaz".   

Na ovaj način Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja ima založno pravo na ova vozila, pokušava naplatiti dio od 24,3 miliona maraka, koliko GRAS po osnovu PDV-a duguje UIO.

Ovaj iznos, kako je za „Avaz“ potvrdio Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, svrstava GRAS na prvo neslavno mjesto najvećih dužnika za PDV u državi, te Uprava na sve načine pokušava naplatiti svoja potraživanja.

"Grupa za prinudnu naplatu UIO u Regionalnom centru Sarajevo u skladu sa Zakonom o postupku prinudne naplate preduzima sve daljnje korake za naplatu dugovanja. Tako je kod spomenutog obveznika UIO u nekoliko navrata zaplijenila novac na računu banke u iznosu od nekoliko stotina hiljada KM", kaže Kovačević.

Nekoliko sličnih aukcija za prodaju GRAS-ovih vozila u korist UIO bilo je i u proteklom periodu, ali one nisu bile uspješne. Tada su zainteresirani kupci navodili da su vozila neispravna i da im GRAS ne dozvoljava uvid u stanje vozila, te da zbog toga odustaju.  

Na posljednjoj aukciji ukupna vrijednost deset tramvaja bila je 188.000 KM, a pojedinačna cijena nekih bila je oko 10.000 maraka. 

Ponuđači su uplatili i depozit od pet posto, koji im je vraćen. Inače, jedan od dvojice ponuđača tvrdio je da bi tramvaje kupio, pa ih preprodao kao sirovinu željeza. Drugi je kazao da bi firma za koju radi kupila tramvaje za potrebe prijevoza svojih radnika i u svrhu njenog reklamiranja. 

U tom slučaju, kazao je on, kroz neku vrstu saradnje s GRAS-om koja bi bila regulirana ugovorom, tramvaji bi bili ponovo u funkciji, samo ne bi bili u vlasništvu GRAS-a. Hoće li predstojeća aukcija biti uspješnija od prethodnih, znat će se već za desetak dana. 

Kovačević je podsjetio i da je preduzeće GRAS u postupku prinudne naplate još od 2008. godine. UIO je pokušao na razne načine, pa i kroz zaključivanje sporazuma o plaćanju duga u ratama, GRAS-u olakšati izmirenje obaveza. No, GRAS nije ispoštovao sporazum, koji je raskinut, te je pokrenut izvršni postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Od više od 23 miliona maraka duga, Kovačević ističe da se veliki dio odnosi na zatezne kamate, koje su iz dana u dan sve više.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti