Sarajevski aerodrom i Lufthansa obilježili 20 godina uspješne saradnje

29.03.2018. 13:26 / Izvor: Akta.ba

Lufthansa, njemački nacionalni avioprevoznik, najveći europski aviopievoznik i član udruge Star Albance, danas je obilježila 20. godišnjicu uspostave redovne međunarodne linije Munchen-Sarajevo.

Lufthansa, njemački nacionalni avioprevoznik, najveći europski aviopievoznik i član udruge Star Albance, danas je obilježila 20. godišnjicu uspostave redovne međunarodne linije Munchen-Sarajevo i dvije decenije saradnje s Međunarodnim aerodromom Sarajevo.

“Prvi let na ovoj liniji Lufthansa je obavila 29. marta 1998. tek godinu i pol dana nakon što je Međunarodni aerodrom Sarajevo ponovo otvoren za civilni promet. Lufthansa je time bila jedna od prvih aviokompanija koje su otpočele avio operacije sa našeg aerodroma nakon završetka rata, čime su značajno doprinjeli ponovnom povezivanju Sarajeva sa ostatkom Europe i svijeta, normalizaciji života u Sarajevu, te jačanju ekonomske slike naše zemlje”, kazao je na današnjoj press konferenciji Armin Kajmaković, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Naglasio je da je od dolaska Lufthanse kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo preko 10 miliona putnika, a poseban rast bilježe u protekle dvije godine.

"U ovoj godini, kada obilježavamo 20. godišnjicu saradnje sa Lufthansom, očekujemo svog prvog milionitog putnika. Ove brojke nalažu ambiciozne i opsežne razvojne projekte koji će pratiti navedeni rast i kojim ćemo osiguti kapacitet od dva miliona putnika godišnje. To radimo s ciljem nastavka pružanja što kvalitetnije usluge svim našim putnicima, korisnicima i poslovnim partnerima, ali i s ciljem daljeg lasta, uključujući uspostavu dodatnih linija. U svim tim planovima visoko figurira naš odnos sa Lufthansom, te se nadamo ne samo nastavku ove uspješne suradnje, već i njenom daljem razvoju", istakao je Kajmaković.

Po njegovim riječima, tokom proteklih nekoliko godina, Lufthansa samo sa navedenom linijom pokriva oko 10% prometa na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.  Kada se tome dodaju druge tri kompanije Lufthansa grupacije koje također operiraju sa sarajevskog aerodroma - Austrian Airlines, Swiss i Eurowings — udio Lufthansa grupacije predstavlja više 25 posto, odnosno više od jedne četvrtine ukupnog broja putnika prevezenih sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

"Ovo brojke nalažu nam ambiciozne i opsežne razvojne projekte koji će pratiti navedeni rast i kojim ćemo osigurati kapacitet Međunarodnog aerodroma Sarajevo da opsluži mnogo veći broj putnika u narednom periodu", naglasio je on. U skladu sa tim, dodaje, radovi na proširenju terminala već su počeli, a sve u cilju pružanja što kvalitetnije usluge.

Ambasadorica Njemačke Christine Hohmann istaknula je da je pored toga što Lufthansa pokriva 25 posto letova sa sarajevskog aerodrome, veoma važno i to što su letovi popunjeni u oba pravca.

"Sve to ima uticaja i na ekonomsku saradnju ove dvije zemlje čiji se promet učetverostručio. U proteklih 20 godina njemačke kompanije su u BiH uložile 350 miliona eura i svakako da planiraju ostati ovdje i jačati poslovnu saradnju sa BiH", kazala je ona.

Peter Pullem, viši direktor prodaje za Centralnu, Istočnu i Jugoistočnu Europu za Lufthansa Groupaciju rekao je danas na proslavi da današnji događaj pokazuje predanost Bosni i Hercegovini Lufthansa Group kao prve europske avio grupacije koja je povezala mladu državu sa zapadnom Europom i svijetom.

"Radujemo se nastavku pružanja usluga i fleksibilne mreže putnicima u regionu. Želio bih da se zahvalim svim našim putnicima i partnerima, posebno Međunarodnom aerodromu Sarajevo, koji doprinose našem stalnom uspjehu", dodao je Pullem.

Inače, na Lufthansinoj direktnoj međunarodnoj liniji Sarajevo-Munchen-Sarajevo avioni lete svakoga dana u sedmici, a putnici se prigodom dolaska u minhensku zračnu luku mogu koristi ostalim brojnim Lufthansinim linijama do 137 destinacija u 44 zemlje širom svijeta.

Osim toga, kao član najveće udruge avioprijevoznika Star Albance, Lufthansa u saradnji s partnerima omogućuje putovanja širom svijeta, a pritom se putnici mogu koristiti mnogim pogodnostima zajedničkoga globalnog proizvoda.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti