4. Energetski samit u fokus stavio rješavanje problematike energetskog sektora

25.04.2018. 14:16 / Izvor: Akta.ba

Energetski sektor u BiH nalazi se pred ključnim izazovima, a stručnjaci iz ovih oblasti kažu da je sada pravo vrijeme za donošenje strateških odluka.

4. Energetski samit, koji je počeo danas u Neumu, okupio je preko četiri stotine najvećih stručnjaka elektroenergetskog sektora i donosilaca najvećih odluka.

Oni će u naredna tri dana kroz niz tematskih panela i radionica zajedno razgovarati o rješenjima svih aktuelnih problema u sektoru koji ima ogroman potencijal za razvoj privrede u BiH.

Ognjen Marković, direktor USAID projekta, Investiranje u sektor energije, kazao je da će ovaj samit obilježiti nekoliko ključnih tema, kroz šest panela i dvije radionice, bitnih za dalje rješavanje problematike energetskog sektora. Neke od tema koje će se obrađivati su Strategija razvoja energetskog sektora u BiH, energetska efikasnost kao dio te strategije, obnovljivi izvori, prepreke u investiranju u energetski sektora ali i reforma energetskog sektora u smislu organizovanja tržita električne eneregije.

Kazao je da je poseban panel posvećen tržištu električne energije i gasa.

"Ovaj panel je osmišljen kako bi ključni ljudi energetskog sekora definisali mjere koje očekujemo od donosilaca odluka da provode u narednim godinama, u cilju usklađivanja sa EU zakonodavstvom i zahtjevima Energetske zajednice, i stvaranju transparentnih, privlačnih i potrošački orijentisanih sektora gasa i električne energije", kazao je Marković.

Ono što Marković ističe kao specifičnost ovog Samita jeste da će se sve poruke sa prva dva dana održavanja Samita, predstaviti predstavnicima parlamentarnih stranaka trećeg dana, kada će se poslati ključne poruke u kojem pravcu dalje treba da se razvija energetski sektor.

"Fokus ovogodišnjeg samita bit će i provedba svih preporuka i konkretne akcije u okviru reformske agende energetskog sektora u Bosni i Hercegovini kao i pravni okvir za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost", najavila je Sibylle Strahl, direktorica GIZ projekata.

Ističući zadovoljstvo što vidi da energetska zajednica u BiH raste iz godine u godinu, Strahl je istakla da je mnogo urađeno proteklih godina, te da će sigurno kvalitetne i interaktivne panel diskusije dovesti do konkretnih rezultata.

Mirza Kušljugić, profesor i stručnjak iz oblasti elektroenergetskih mreža i sistema, kazao je da je pred BiH ozbiljan proces izrade strateških dokumenata za period 2020-2030.

"Ono što slijedi jeste postavljanje ciljeva za čitav region Zapadnog Balkana kao i načini kako da se približavamo politikama Evropske unije. Pred našom zemljom je period transformacije, energetski sektor koji se do sada oslanjao na fosilna goriva i ugalj, sada se okreče na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.Svaka transformacija pa i ova je bolna, jer idete iz jednog u drugo stanje. Ono što je sretna okolnost, jeste da je BiH jedna od rijetkih zemalja koja može postići energetsku održivost na obnovljivim izvorima, ali svaki tranzicioni proces koji u sebi ima i gubitke tranzicije, mora sa sobom nositi i pravične programe", kazao je Kušljugić.

Kao primjer naveo je Njemačku koja već 20 godina pravi tranziciju sa fosilnih goriva na obnovljive izvore, i gdje imaju posebne programe za regione koji zavise od proizvodnje uglja.

"U Ruru je prije 30 godina radilo 300 hiljada rudara, danas ne radi niti jedan. Ja se ne zalažem za tranziciju engleskog tipa, koju je provela Margaret Thacher, neoliberalnom, nego po modelu koji provodi Evropska unija što znači komplementarno", pojasnio je Kušljugić.

Dodao je da ispravna i pravična tranzicija znači formiranje novih radnih mjesta u regionima u kojima je dominantno zapošljavanje u energetskom sektoru a koje je vezan za fosilna goriva, termoenergetski sektor i rudarstvo.

Prvog dana Samita u glavnom fokusu je panel o održivom razvoju energetskog sektora u BiH, koji ima značajnu i ključnu ulogu u rastu ukupne ekonomije.

Cilj sesije je da sazna više o izazovima i načinima nalaženja strateškog energetskog puta za BiH koji integriše efikasnu upotrebu resursa, energetsku sigurnost i pristupačnost, energetsku efikasnost i energetsku tranziciju i zaštitu životne sredine na holistički način.

Drugi panel će naglasak staviti na razgovor o tržištu energije, jer Bosna i Hercegovina zaostaje u prenošenju i provedbi EU zakonodavstava u dva važna sektora, električne energije i gasa. Ovaj zaostatak ima uticaj na daljnji razvoj sektora, sigurnost snabdijevanja i interes investitora da ulažu u zemlju.

Energetski sektor u BiH nalazi se pred ključnim izazovima, a stručnjaci iz ovih oblasti kažu da je sada pravo vrijeme za donošenje strateških odluka i rješenja, što je jedan od ciljeva ovog Samita.

Samit koji će trajati od 25. do 27. aprila zajedno organizuju USAID-ov projekat Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH" i "Poticanje energetske efikasnosti u BiH", a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Na Smitu će posebno biti organiziran i trening za predstavnike medija kako bi se bolje upoznali sa svim temama relevantnim za energetski sektor, te kvalitetnije izvještavali javnost o svim ovim procesima.

Ovogodišnji Samit će se održati uz podršku medijskih pokrovitelja: BHRT, RTVFBiH, RTRS, Oslobođenje, Nezavisne novine, Dnevni list, klix.ba, akta.ba i bljesak.info.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti