Oko 250 hiljada KM za projekte u Bosanskoj Krupi

08.05.2018. 14:52 / Izvor: Akta.ba
Oko 250 hiljada KM za projekte u Bosanskoj Krupi

Načelnik Armin Halitović u okviru MEG-a potpisao sporazum za dodjelu bespovratnih sredstava.

Danas je u Sarajevu između rezidentne predstavnice UNDP BiH Sezin Sinanoglu i predstavnika 17 jedinica lokalne samouprave koje su uključene u MEG projekt potpisan sporazum o implementaciji infrastrukturnih projekata, odnosno za dodjelu bespovratnih sredstava. Među općinama koje su ispunile kriterije za dodjelu nalazi se i Bosanska Krupa koja će vlastitim i sredstvima Vlade Švicarske a posredstvom UNDP-a realizirati tri projekta.

Jedan se odnosi na zaštitu okoliša, poboljšanje vodosnabdijevanja na području općine, drugi na poslovnu infrastrukturu, odnosno izgradnju preostale interne saobraćajnice u Poslovnoj zoni "Pilana", a treći na dodjelu poticajnih sredstava za podršku poslodavcima i samozapošljavanju putem javnog poziva.

Za realizaciju infrastrukturnih projekata Općina Bosanska Krupa dobit će sredstva od Vlade Švicarske u iznosu od 136 hiljada švicarskih franaka a isto toliko je planirala u vlastitom budžetu, dok je za poticaje također u jednakom omjeru i od istih partnera osigurano više od 80 hiljada KM.

Tako će se u ulici 511. slavne bbr. uskoro raditi na unapređenju snabdijevanja pitkom vodom. Naime, stare i dotrajale azbest cementne cijevi bit će zamijenjene novim, savremenim, izrađenim od ekoloških prihvatljivih materijala. Time će se umanjiti gubici vode u dotrajaloj mreži i početi stvarati uslovi za uvođenje daljinskog očitavanja vodomjera što će u značajnoj mjeri smanjiti troškove poslovanja javnog komunalnog preduzeća.

Osim toga, bit će izgrađena i preostala interna saobraćajnica u Poslovnoj zoni "Pilana" u dužini od 407 m. Njome će se obezbijediti adekvatan pristup i odvijanje saobraćaja za 8 postojećih privrednih subjekata u ovoj zoni i svakako stvoriti još bolji uslovi - povećati šansa za nove investicije.

U okviru MEG projekta bit će raspisan i javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za podršku poslodavcima koji imaju registriran vezani obrt i srodne djelatnosti kao fizička lica u vidu nabavke sredstava za rad, opreme i repromaterijala, te kao podršku samozapošljavanju lica koja žele pokrenuti vlastiti biznis, a koji nisu korisnici poticajnih sredstava za registraciju djelatnosti putem Zavoda za zapošljavanje u posljednjih godinu dana od dana objavljivanja javnog poziva. U oba slučaja aplikanti će moći ostvariti poticaj u iznosu od 8.000 KM, svakako uz ispunjenje svih uslova, dostavljanje uredne aplikacije i neophodne dokumentacije a o čemu će javnost biti informisana blagovremeno.

Inače, projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja je inicijativa Vlade Švicarske vrijedna 36 miliona KM koju će u narednih 12 godina provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Realizuje se u tri četverogodišnje faze. Rezultat projekta trebaju biti općine koje posjeduju odgovarajuće nadležnosti i finansijska sredstva, koje su poboljšale svoje demokratsko upravljanje i koje pružaju javne usluge na inkluzivan, efektivan i efikasan način, posebno usluge vezane za sektor privrede i okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti