Master Fashion iz Travnika šije odijela za svjetski brend Pierre Cardin

31.05.2018. 15:08 / Izvor: Akta.ba
Master Fashion iz Travnika šije odijela za svjetski brend Pierre Cardin

Od početka proizvodnje do danas u Master Fashion investirano je nešto više od 2 miliona KM. 

Master Fashion iz Travnika bh. je tekstilna kompanija koja radi za poznati svjetski brend Pierre Cardin. Svoju 100 postotnu proizvodnju plasiraju na svjetska tržišta preko svog njemačkog klijenta Ahlersa.

Šerif Elmazovski, tehnički direktor u kompaniji Master Fashion za Akta.ba je kazao da je Master Fashion trenutno glavni i jedini partner u BiH i najveći na prostorima regiona za Ahlers. U segmentu izrade i proizvodnje poslovnih odijela, sakoa, hlača i kaputa najveći su proizvođač za ovog partnera.

"Mi u našoj kompaniji radimo klasični ali i sportski program konfekcijskih brendova Pierre Cardin, Baldessarini i Otto Kern koji su pod okriljem grupacije Ahlers. Radimo samo lohn poslove i 100 postotni izvoz za našeg klijenta u kojem imamo veliku podršku", kaže Elmazovski.

DNEVNO VIŠE OD 1.000 ODJEVNIH JEDINICA

Prošle godine kompanija je proizvela oko 300.000 odjevnih predmeta, a dnevno iz pogona izlazi preko 1.000 odjevnih jedinica.

U Poslovnoj zoni Borac u Travniku 2011. godine ova kompanija je zvanično počela sa radom.

Nastala je kao dio projekta Vlade FBiH, da sanira problema modne Konfekcije Borac, čiji menadžment tada nije imao interesovanja da nastavi poslovanje tekstilnog giganta i pustio ga je da propada. Iz tog projekta nastale su dvije kompanije Master Fashion i Fortitudo.

"U novembru mjesecu 2011. kada smo preuzeli poslovanje, bilo je nešto više od 300 radnika uglavnom iz Konfekcije Borac koji su tada ostali bez posla a koje smo mi preuzeli i krenuli sa radom. Ubrzo smo povećali svoje poslovanje i zaposlili još stotinjak radnika. Trenutno su zaposlena 442 radnik, i jako smo ponosni na ovaj broj, jer smo skoro pa jedina kompanija koje je u tekstilnoj industriji u proteklom periodu zaposlila više od stotinu ljudi", kaže Elmazovski.

Od početka proizvodnje do danas u Master Fashion investirano je nešto više od 2 miliona KM. 

POSLA MNOGO RADNE SNAGE NEMA

Na naše pitanje da li u budućnosti planiraju proizvodnju i prodaju na domaćem tržištu, Elmazovski kaže da to i ne žele, jer u ovakvom okruženju, u kojem su procedure za nabavku materijala i ostalu administraciju jako duge i velike, vi na kraju izgubite i vrijeme i novac.

Trenutno je u tekstilnoj industriji dosta popularan lohn posao, pa kompanije iz naše zemlje najviše koriste ovakav model poslovanja.

"Sve se više kompanija okreće ovakvom načinu poslovanja, koji je jasan i konkretan. Dobijete sve, naplatite svoje usluge šivanja, krojenja, pakovanja i svega ostalog što je sastavni dio otpreme robe i tu stoji siguran posao i tržište, što je kompanijama u osnovi najbitnije", govori Elmazovski.

Kaže da su se u 2018. godini susreli sa velikim problemom a tiče se pronalaska kvalitetne radne snage. Pojašnjava da je ta situacija zastupljena i u drugim branšama a ne samo u tekstilnoj, a da su dva najčešća razloga sve veći odlazak kvalitene radne snage iz zemlje a drugi je što ovi što su ostali ne žele da rade takve poslove.

"Danas je jako teško naći radnu snagu koja želi da radi u tekstilnoj industriji, a siguran sam i da je sa drugim branšama slična situacija. Sa količinom posla koji mi obavljamo imamo bezbroj mogućnosti pa čak i da otvorimo dva nova proizvodna pogona, ali problem je ko će u njima da radi", pojašnjava Elmazovski.

Dodaje da kompanija u kontinuitetu uspješno radi već nekoliko godina, imaju sigurnog poslovnog partnera i zagarantovane poslove. Nemaju više prelaza sezone, i svi kapaciteti su im stalno popunjeni.

"Mi jesmo jedan pozitivna priča našeg društva, ma koliko se neki borili da to tako ne bude. Imamo jednog vlasnika firme, nemamo nikave poticaje i podršku države, jednostavno smo napravili projekt koji je samoodrživ. Nastavljamo svoj posao i dalje u nadi da će sve ove manje kompanije uspjeti izgraditi dobre poslovne mreže kako bi opstale na tržištu", kaže za kraj Elmazovski.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti