Potpisani ugovori: 12 poslodavaca zaposlit će 31 nezaposlenog

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisani ugovori: 12 poslodavaca zaposlit će 31 nezaposlenog

Za te je svrhe Ministarstvo za boračka pitanja izdvojilo 272.500 KM iz Budžeta za ovu godinu.

28.06.2018. 13:32 Izvor: / Akta.ba

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo potpisao je danas ugovore za zapošljavanje i samozapošljavanje 31 pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica na godinu dana sa predstavnicima osam zadruga, tri pojedinca koji osnivaju zadrugu, 12 poslodavaca i osam nezaposlenih pripadnika boračke populacije.

Za te je svrhe Ministarstvo za boračka pitanja izdvojilo 272.500 KM iz Budžeta za ovu godinu.

U skladu sa kriterijima iz Programa za poticaj zapošljavanju boračke populacije i javnih poziva, koje je s tim ciljem Ministarstvo objavilo za boračke zadruge i poslodavce, te za sufinansiranje samozapošljavanja pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica koji su na evidenciji nezaposlenih u KS-u, novčana sredstva dodijeljena su zadrugama: Poljoprivrednoj zadruzi "Eko-Behar", p.o. Sarajevo, Boračkoj poljoprivredno-turističkoj zadruzi "Ekobehar" p.o. Hadžići, Boračkoj proizvodno-uslužno-turističkoj zadruzi "Urbanstil" p.o. Sarajevo, Boračkoj poljoprivredno-turističkoj zadruzi "Herceg Natur" p.o. Ilidža, Općoj boračkoj poljoprivrednoj zadruzi "Kamenica" p.o. Sarajevo, Općoj zadruzi "Prva Tehno" p.o.Ilidža, Boračkoj saobraćajno-uslužnoj zadruzi "Smart" p.o. Sarajevo, Općoj boračkoj zadruzi "Naprijed" p.o. Sarajevo, Savezu zadruga u Federaciji Bosne i Hercegovine p.o Sarajevo, Boračkoj zadruzi " Veterani Dobrinja" p.o. Sarajevo, Boračkoj stambeno-zanatskoj zadruzi "Igman" p.o. Ilidža, Opštoj boračkoj zadruzi "Foks" p.o. Hadžići, poslodavcima: "Zemir Company", Obrtničkoj djelatnosti "Medamex", Privrednom društvu za proizvodnju, građevinarstvo, unutrašnju i vanjsku trgovinu, posredništvo i usluge "Jobing" d.o.o Sarajevo, OD Računovodstvena agencija "Fortuna", Ugostiteljskoj radnji-bistrou "Lammel", OD "Vogkeramik" Vogošća, Emuge-franken precizni alati d.o.o Sarajevo, JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, "Kristal" d.o.o Sarajevo, "GreenStyle Solutions" d.o.o, ID Agencija za naplatu potraživanja d.o.o Sarajevo, "Exspert for Carpentry" d.o.o, te pripadnicima boračke populacije i članovima njihovih porodica koji su na evidenciji nezaposlenih u svrhu samozapošljavanja: Almi Vegara, Salki Vegari, Behademu Bešliji, Harisu Karamanu, Emiru Demiru, Kasimu Efendiću, Aldinu Keši i Fatimi Šabić.

Kako je naveo ministar Fišo, Ministarstvo za boračka pitanja KS treću godinu zaredom provodi ovaj program, a nakon što ga zaključkom usvoji Vlada KS.

"Cilj nam je poboljšati pristup tržištu rada boračkoj populaciji i stvoriti uvjete za njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje, kako kroz boračke zadruge koje postaju sve prepoznatljiviji i prihvaćeniji model zapošljavanja često i kompletnih boračkih porodica, uglavnom kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, tako i kroz druge djelatnosti gdje za to postoje mogućnosti i interes poslodavaca", kazao je ministar Fišo.

Po njegovim riječima, ove godine prvi put je raspisan i javni poziv za sufinansiranje samozapošljavanja pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica koji su na evidenciji nezaposlenih u KS-u, jer je veći broj njih izražavao interes za pokretanjem vlastitih biznisa.

Pojedincima koji osnivaju zadrugu i kojima su odobrena sredstva za samozapošljavanje, Ministarstvo je kroz ovaj program osiguralo i savjetodavnu, pravnu i druge vrste neophodne podrške.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti