Tržištu električne energije mogao bi se pridružiti još jedan "igrač"

28.08.2018. 11:08 / Izvor: Glas Srpske
Tržištu električne energije mogao bi se pridružiti još jedan 'igrač'

​Najveći izvoznik struje u BiH u prvih šest mjeseci ove godine bio je EFT Rudnik i Termoelektrana "Stanari".

Najveći izvoznik struje u BiH u prvih šest mjeseci ove godine bio je EFT Rudnik i Termoelektrana "Stanari".

Prema podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju BiH (DERK), ova kompanija je u pomenutom periodu na inostrana tržišta izvezla ukupno 975 gigavat-časova električne energije, što predstavlja više od 28 odsto svih realizovanih prekograničnih transakcija.

Kako su naveli iz DERK-a, ukupan izvoz struje u prvoj polovini ove godine iznosio je 3.403 gigavat-časa, a njegova vrijednost bila je 276 miliona maraka.

Nakon RiTE "Stanari", najveći izvoznik struje u BiH je "Elektroprivreda Republike Srpske" (ERS) sa 572 gigavat-časova, te GEN-I iz Sarajeva (514 GWh) i "Alpik energija" Sarajevo (316 Gnjh). 

Ove četiri kompanije, od ukupno 15 elektroenergetskih subjekata koji su učestvovali u ovim poslovima, ostvarile su čak 69 odsto izvoza.

Ukoliko ovaj trend bude nastavljen i u narednom periodu, izvoz struje u 2018. godini mogao bi premašiti prošlogodišnji, koji je iznosio 5.161 gigavat-čas, a čija je vrijednost iznosila oko 463 miliona maraka.

I tada je najveći izvoznik struje bila kompanija EFT Rudnik i Termoelektrana "Stanari", a slijedile su je "Alpik energija", "EFT Bileća" i "Elektroprivreda RS".

Interesantno je pomenuti da je ERS u prvih šest mjeseci ove godine izvezla više struje nego tokom cijele prošle godine.

Na listi DERK-a trenutno se nalaze 24 registrovana trgovca električnom energijom, a uskoro bi se ovom društvu mogao pridružiti još jedan "igrač". U pitanju je slovačka kompanija "LE Trading", koja je nedavno podnijela zahtjev za izdavanje privremene licence za obavljanje djelatnosti međunarodne trgovine strujom.

Ovo akcionarsko društvo osnovano je 2013. godine, a nastalo je kao rezultat udruživanja kompanija "New Energy Trading AG " i "Light Energy Gropup ", italijanskog holdinga koji ima godišnji promet od 1,8 milijardi eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti