Iz Lipnice dolaze prve domaće zdrave, bezglutenske grickalice i gumene bombone

30.08.2018. 11:45 / Izvor: Akta.ba

Pored već prepoznatih gumenih bombona Bueno je na tržište izbacio i nove proizvode.

Tržište BiH odnedavno je bogatije za nove potpuno domaće zdrave, bezglutenske grickalice i gumene bombone.

Emir Bulić iz Lipnice kod Tuzle, zaslužan je za izradu ovih proizvoda. Prije nešto više od godinu dana samostalno je pokrenuo mali biznis i sada ima tri zaposlena.

Za Akta.ba je kazao kako ga je na izradu ovih zdravih proizvoda prvenstveno potakla savjest, jer je roditelj i svojoj djeci je želio obezbjediti što kvaliteniju ishranu.

"Dugo sam istraživao kako pronaći pravi recept za izradu kvalitenih proizvoda. Uz mnogo rada i truda smo stupili u saradnju sa timom tehnologa iz Njemačke, Hrvatske i Srbije koji su prepoznali dobru ideju i pristali na saradnju u razvoju naših proizvoda i receptura potrebnih za izradu Bueno  proizvoda. Konačno, poslije godinu dana razvoja naših receptura smo dobili proizvode na koje smo ponosni. Naše bombone se sada proizvode od 100 posto goveđeg želatina, bez emulgatora, vještačkih boja i glutena", govori Bulić.

Slogan njihovih bombona je Prirodno vaša bombona. Pored već prepoznatih gumenih bombona Bueno je na tržište izbacio i nove proizvode.

"Odnedavno, pored slatkog programa i našeg gumenog bosanskog mede, pravimo i domaće integralne štapiće koje smo popularno nazvali Friskini. Friskaju jako ugodno te imaju neodoljiv pikantan okus pizze i domaćeg suhog sira kao i posebnu recepturu sa čija sjemenkama", kaže Bulić.

Bueno je potpuno Made in BiH brend i kompletno bez uvoza. Bulić kaže da su sve sirovine, repromaterijal, opremu i alate nabavili na području Bosne i Hercegovine.

"Na te činjenice smo posebno ponosni te se nadamo da će naši kupci i distributeri prepoznati jedan tako hrabar poduhvat koji je 100 posto domaći od čega i dolazi naša prepoznatljiva markica MADE IN BIH. Sirovine jesu skupe jer se svi proizvodi rade bez vještačkih boja. Vještačka boja košta 20,00 KM, dok jedan kilogram prirodne boje košta 300,00 KM, ali mi ćemo istrajati da tržištu prije svega damo pravi kvalitet", govori Bulić.

U ovom malom ali uspješnom proizvodnom pogonu koji se nalazi u okviru Razvojno poduzetničkog centra u Inkubatoru Lipnica vrijedno rade tri tehnologa, Bulić kaže da u planu imaju i širenje proizvodnje, kao i povećanje broja zaposlenih osoba u zavisnosti kako se posao dalje bude razvijao.

Bulić dodaje kako je za razvoj svog obrta imao potporu Općine Tuzla kao i pomoć  Vlade TK prilikom pronalaženja prostora za pogon. I Evropska unija je kroz projekat Lokalni integrisani razvoj, u saradnji sa Gradom Tuzla i UNDP-om donirala dio sredstava za unaprijeđenje proizvodnje ovog obrta.

Svi proizvodi obrta Buneo mogu se naći u Bingo trgovinama širom zemlje.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti